2012 – Anul noilor începuturi pentru oraşul Ungheni

interviu, Alexandru Ambros, primar, ungheniStimaţi ungheneni,
Sîntem în pragul sărbătorilor de iarnă, iar atmosfera lor a început să se simtă în oraşul nostru şi în casele fiecăruia. Trăim ultimele clipe ale anului, ocazie ce constituie un bun prilej de a analiza încă o dată ce am reuşit să realizăm din cele ce ne-am propus şi să conturăm priorităţile pentru anul viitor.
Anul 2012, a fost, cu siguranţă, un an al unor noi începuturi. Am parcurs o porţiune importantă de drum, am realizat lucruri cu care ne mîndrim, am implementat proiecte ce confirmă capacitatea noastră de a munci eficient, în beneficiul comunităţii. Sîntem încrezuţi că orice succes obţinut a fost posibil graţie muncii angajaţilor Pirmăriei şi este rezultatul colaborării cu Consiliul orăşenesc, partenerii noştri tradiţionali şi cei noi, finanţatorii şi, îndeosebi, datorită susţinerii populaţiei. Vom enumera doar cîteva dintre proiectele definitivate şi cele aflate încă în  curs de realizare.

În rezultatul cooperării tradiţionale cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, în 2012 am finalizat un proiect social deosebit de important: darea în exploatare a Centrului de reabilitare şi orientare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi de pe strada Bernardazzi, unde persoanelor cu nevoi speciale li se oferă o gamă largă de servicii de consiliere, pregătire profesională şi suport la angajare, acordîndu-li-se posibilitatea de a avea o viaţă independentă.

În cadrul unui alt proiect, din resursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, în valoare de circa 4 milioane lei, a fost reparat Palatul de cultură. S-a rezolvat problema apei şi sanitaţiei de aici, au fost reparate sălile de dans şi sport, au fost schimbate vitraliile. Toate acestea vor permite ca instituţia să devină cu adevărat un centru polivalent de importanţă regională, unde copiii noştri să aibă condiţii mai bune pentru a-şi dezvolta talentele şi aptitudinile, unde să putem găzdui concerte şi spectacole deosebite.

Am continuat îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru grădiniţe şi instituţii de învăţămînt, am investit pentru reparaţii curente şi capitale, pentru procurarea mobilierului şi inventarului peste 3,7 milioane de lei. La ora actuală, toate instituţiile publice din oraş sînt asigurate cu agent termic. Am susţinut copiii dotaţi şi am acordat suport celor din fa­milii defavorizate.

Ne mîndrim că oraşul Ungheni este o localitate dinamică, prosperă, că tot mai mulţi cetăţeni sînt atraşi de perspectivele pe care le oferă piaţa locală a muncii şi calitatea vieţii. Tindem permanent să îmbunătăţim condiţiile pe care le putem oferi cetăţenilor. Pentru a ne extinde capacităţile, muncim la crearea unor noi locuri în instituţiile preşcolare. Avem întocmit  proiectul tehnic, iar în 2013 vor începe lucrările de reparaţie a unei noi grădiniţe model, cu circa 300 de locuri, în clădirea fostei şcoli primare „Alexei Mateevici”.

Anul 2012 a fost unul reuşit pentru Primăria Ungheni şi în iniţierea unor noi proiecte de anvergură privind dezvoltarea infrastructurii oraşului.
Astfel, am executat lucrări de plombare a drumurilor pe o suprafaţă de circa 4000 m2, în sumă de 1,46 milioane lei, şi lucrări de reparaţie capitală a drumurilor, în sumă de 1,18 milioane lei.
Cu finanţarea FISM a fost iniţiat proiectul “Modernizarea şi renovarea trotuarelor şi parcărilor în oraşul Ungheni”, în valoare de peste 5 milioane de lei, care presupune pavarea a 16 mii m2 de trotuar. Implementarea proiectului respectiv a fost posibilă, datorită aprobării de către Consiliul orăşenesc a iniţierii unei linii de credit, în valoare de 3 milioane lei. La finalizarea proiectului, vom avea în oraş 16 mii m2 de trotuar nou şi 30 de locuri noi de parcare în faţa Centrului medicilor de familie, toate din pavaj modern, calitativ. În 2012, proiectul a fost valorificat în proporţie de 25%, restul lucrărilor urmînd a fi executate în primăvara anului 2013.
Am iniţiat şi reparaţia capitală a străzilor Bernardazzi şi Hasdeu, proiect în valoare de circa 7,2 milioane lei, care va fi definitivat în prima jumătate a anului 2013. Va fi înlocuit complet învelişul asfaltic şi bordurile, vor fi amenajate intrările în curţile blocurilor. În zona pieţei „Pitulicea” vor fi create peste 80 locuri noi de parcare, ceea ce va soluţiona definitiv problema traficului congestionat în zonă şi va crea condiţii mai civilizate pentru comerţ şi locuitori.
Primăria Ungheni a iniţiat şi implementarea unui sistem performant de curăţenie a străzilor şi trotuarelor. Au fost achiziţionate, din resursele Fondului Ecologic Naţional şi din donaţia oraşului înfrăţit Cascais, Portugalia, trei autospeciale de curăţire a străzilor. A început instalarea, de-a lungul trotuarelor, a 300 de coşuri de gunoi. Toate acestea ne vor permite să avem un oraş mai curat, mai frumos, de care să ne mîndrim cu toţii.
Pentru anul viitor, intenţionăm să soluţionăm problema scurgerii apelor pluviale în cele mai problematice sectoare ale oraşului. Pe perimetrul străzilor Bernardazzi şi Hasdeu, pe strada Decebal, pe perimetrul între intersecţiile cu străzile Romană şi Crestiuc,  pe strada Ştefan cel Mare, perimetrul între intersecţiile cu străzile Zamfir Arbore şi Igor Vieru vor fi construite noi canale de scurgere, astfel încît problema inundării pe timp de ploaie a acestor sectoare de drum să fie exclusă.
Şi securitatea participanţilor la trafic este o prioritate a noastră. În acest an, am atras experţi europeni pentru definitivarea studiului de fezabilitate a unui sistem de siguranţă şi informare în traficul rutier, pe care îl vom implementa în 2013 din bani europeni. Acest proiect va permite îmbunătăţirea infrastructurii în transport şi îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie a vehiculelor şi pietonilor pe străzile oraşului. Vom iniţia un nou proiect de amenajare a drumurilor publice în cartierele periferice Vasilica, Bereşti, Dănuţeni, Ungheni Deal şi Ungheni Vale. Acolo unde nu putem aplica asfalt vom iniţia pavarea străzilor, astfel încît confortul în trafic să fie acelaşi peste tot.
Va fi eficientizat şi extins iluminatul stradal şi al curţilor blocurilor de locuit, iar corpurile de iluminat existente urmează a fi înlocuite cu corpuri noi – LED.
În prezent, elaborăm proiectul tehnic al reţelei de apă şi canalizare în sectorul nou al cartierului Dănuţeni, astfel că în anul care vine vor beneficia de aceste servicii circa 400 de noi gospodării.
Pentru a fi mai transparenţi şi a veni în ajutorul cetăţeanului, în 2013 vom fonda în cadrul Primăriei Ungheni un Centru de informare şi consiliere a cetăţenilor, care va activa pe principiul de ghişeu unic – este un alt proiect finanţat de Uniunea Europeană şi va reprezenta o interfaţă accesibilă pentru cetăţeni în raport cu autoritatea locală, ceea ce ne va permite să facilităm şi să urgentăm serviciile pe care le oferim, micşorînd şi costurile.
Stimaţi ungheneni, dragi concetă­ţeni,
Vă exprim încă o dată cele mai profunde sentimente de  recunoştinţă pentru susţinerea şi contribuţia adusă la realizarea celor mai importante proiecte în anul 2012. Vă mulţumesc pentru faptul că, atunci cînd v-am solicitat ajutorul, ni l-aţi oferit, vă mulţumesc pentru implicare, pentru înţelegere, pentru devotament faţă de oraşul nostru. Sinceră gratitudine sectorului neguvernamental, mass-media, mediului privat, întreprinderilor municipale şi instituţiilor publice pentru susţinerea oferită.
Se spune că, la cumpăna dintre ani, dorinţele noastre sînt programate să se împlinească. Să ne punem, deci, cele mai frumoase dorinţe, generatoare de schimbări benefice, dar, mai ales, să ne tragem din gîndurile măreţe energia necesară pentru a persevera întru materializarea acestora.
Fie ca sfintele sărbători de sfîrşit şi început de an să ne aducă fericire şi gînduri bune, alături de cei dragi, sănătate şi belşug în toate.
Crăciun fericit şi la mulţi ani!
Alexandru Ambros,
primarul oraşului Ungheni 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *