O întîlnire de suflet cu cei care admiră muzica populară

Nicolae Paliţ în faţa spectatorilor din satul Pîrliţa, Ungheni. Anul 2011.
În fotografie: Nicolae Paliţ în faţa spectatorilor din satul Pîrliţa, Ungheni. Anul 2011.

Nicolae Paliţ în faţa spectatorilor din satul Pîrliţa, Ungheni. Anul 2011.
În fotografie: Nicolae Paliţ în faţa spectatorilor din satul Pîrliţa, Ungheni. Anul 2011.

Interpretul de muzică populară, artist emerit al Republicii Moldova, Nicolae Paliţ, revine acasă. Şi nu oricum, ci cu o seară de creaţie, prilejuită de aniversarea a 55-a din ziua sa de naştere.
La 25 ianuarie, începînd cu ora 18.00, pe scena Palatului de cultură din Ungheni vor răsuna cele mai îndrăgite cîntece ale sale. „Vreau să fac un spectacol pentru ungheneni, pentru prietenii mei de aici, pentru foştii mei colegi, pentru toţi cei care mă cunosc”, a declarat dînsul în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Ungheni pe 11 ianuarie curent.
Nicolae Paliţ s-a născut în satul Cetireni, iar dragostea de cîntec îi pătrunde în sînge odată cu laptele mamei. De mic a cîntat. La început, pe scena şcolii din sat, apoi „la raion”. A făcut şcoală, inclusiv la Chişinău, unde a absolvit Institutul de Arte. A revenit acasă, la Ungheni, şi a muncit mai bine de 20 de ani ani pe tărîmul culturii şi al administraţiei publice locale. A fost şi şeful Direcţiei judeţene de cultură Ungheni.
Dar nu a renunţat niciodată la cîntec. „Am încercat să merg pe două căi odată, dar Domnul m-a îndrumat, în cele din urmă, să aleg doar una”, povesteşte interpretul. Acea cale a fost cîntecul popular, care l-a şi consacrat şi datorită căruia s-a stabilit cu traiul la Chişinău, acum un deceniu şi ceva în urmă. „Acasă vin cu plăcere de fiecare dată cînd am posibilitate, căci aici îmi este baştina mea, aici au trăit părinţii, aici îmi sînt fraţii şi surorile”, spune.
Prin seara de creaţie, pe care a numit-o sugestiv „Cîntecul m-aduce acasă”, Nicolae Paliţ îşi propune o întîlnire de suflet cu cei care admiră muzica populară. „Este şi o ocazie specială ca să le prezint unghenenilor mei toate cîntecele odată. De cînd am plecat de aici nu am reuşit să fac un spectacol integral. Acum am această şansă. M-am gîndit că ar fi un gest frumos”, a menţionat  dînsul.
Interpretul nu a ezitat să vorbească şi despre dragostea lui faţă de folclor, dar şi despre dragostea moldovenilor faţă de muzica populară. „Cîntecul popular îi aduce pe oameni mai aproape de cei dragi, mai ales în cazul celor plecaţi peste hotare”, a făcut dînsul o remarcă, subliniind că poporul moldovenesc are un folclor bogat, iar dovadă sînt nunţile, cumetriile, ceremoniile de familie unde se cîntă doar muzică populară. „Multă lume se regăseşte în muzica populară pentru că fiecare cîntec are la bază o istorie adevărată”, a explicat Nicolae Paliţ, după care a continuat: „Dacă omul se regăseşte într-un cîntec sau altul, înseamnă că interpretul şi-a făcut treaba bine”.
Doritorii de a participa la seara de creaţie a lui Nicolae Paliţ pot procura bilete la casa Palatului de cultură din Ungheni. Preţurile sînt accesibile şi variază între 30 şi 150 lei.
Alături de Nicolae Paliţ vor evolua şi renumiţii artişti: Anişoara Puică, Igor Cuciuc, Silvia Zagoreanu, Mariana Filipovici, Valentina Cojocaru.
UNGHENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *