Moș Crăciun a sosit și la copiii din spital

Micii pacienţi în aşteptarea lui Moş Crăciun
În fotografie: Micii pacienţi în aşteptarea lui Moş Crăciun

Micii pacienţi în aşteptarea lui Moş Crăciun
În fotografie: Micii pacienţi în aşteptarea lui Moş Crăciun

Şi în acest an, Moș Crăciun nu a întîrziat să apară cu daruri la copilașii internați în secția pediatrie a Spitalului raional din Ungheni. Pe 24 decembrie, holul acestei secții a răsunat de colinde și urături. Micuții, în număr de 30, internați la acel moment în spital, au uitat pentru o jumătate de oră de injecții și durere, așteptînd nerăbdători ca Moș Crăciun să le împartă daruri.
Programul festiv a fost pregătit la şcoala de spital din cadrul Secției pediatrie, fondată de AO ”Degețel” din Ungheni în anul 2008. Nu întîmplător, cel care a umplut sacul lui Moș Crăciun cu tot felul de cadouri pentru micii pacienţi a fost Philippe Chaudier, președintele Asociației ”Degețel”. O face deja al patrulea an consecutiv.
”Condițiile copiilor spitalizați sînt întotdeauna mai dificile decît ale semenilor săi sănătoși. Consider că este foarte important ca un copil internat să fie implicat în activități educative chiar și într-o instituție spitalicească, pentru că este deja cunoscut că astfel el trece mult mai ușor peste perioada de tratament”, și-a expus convingerea Philippe Chaudier. Dînsul s-a arătat satisfăcut de realizările ;colii de spital din Ungheni. Pe de altă parte, s-a arătat şi dezamăgit că acest model nu a fost preluat şi de alte spitale din republică. ”Păcat că în toți patru ani proiectul nostru și-a păstrat unicitatea în Moldova, în timp ce în alte țări, precum România, Franța și altele, se dezvoltă fructuos”, a remarcat președintele AO ”Degețel”.
Despre eficiența şcolii de spital a vorbit și directorul adjunct al Spitalului raional Ungheni, Maria Rotaru. Dînsa și-a exprimat convingerea că această experiență unică în republică trebuie să aibă continuitate și în alte spitale. ”Copilașii se vindecă mai ușor atunci cînd sînt distrași de la problemele lor de sănătate și sînt antrenați în activități distractive și educative într-o clasă de acest gen”, a explicat doctorul, mulţumind, totodată, fondatorilor școlii pentru gestul lor de binefacere în pragul sărbătorilor de iarnă. ”Doresc copiilorprezenți aici în calitate de pacienți să întîlnească, la anul, sărbătorile la un brad mai mare, sănătoși și fericiți”, a încheiat Maria Rotaru.
”Noi, medicii, împreună cu şcoala de spital, facem un lucru comun, iar cadoul cel mai mare pentru copiii noștri este sănătatea pe care le-o dăruim împreună zi de zi, fapt pentru care vă mulțumim”, s-a adresat către oaspeți şi Ana Spînu, șefa secției pediatrie a Spitalului raional Ungheni.
Pe lîngă cadourile oferite în acea zi copiilor, Philippe Chaudier le-a mai dat și o veste bună. În 2013, şcoala de spital va fi dotată cu materiale didactice noi și jucării. În plus, la primăvară va fi schimbată podeaua în clasa de ocupații pentru copii și va fi instalat un aparat de aer condiţionat, pentru ca vara să nu le fie prea cald. Toate renovările vor fi finanțate de o structură neguvernamentală din Franța, prin intermediul Asociației ”Degețel”.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *