Modernizarea unor biblioteci din regiune a început

 Margareta Timofti, prima doamnă a Republicii Moldova, vorbind despre programul „Novateca”
În fotografie: Margareta Timofti, prima doamnă a Republicii Moldova, vorbind despre programul „Novateca”

Reprezentanţi a circa 70 de biblioteci publice din întreaga republică, inclusiv din raioanele Ungheni şi Călăraşi, şi cam tot atîţia primari s-au întrunit, pe 10 ianuarie, la Chişinău, în incinta teatrului „Eugen Ionesco”,  la Conferinţa de orientare a bibliotecilor locale, selectate pentru etapa pilot a Programului Novateca.
„Este un program menit să faciliteze accesul  la informaţie pentru fiecare persoană. Experienţa internaţională a arătat că accesul mai mare la informaţie poate reduce vulnerabilitatea cetăţenilor în faţa sărăciei, oferindu-le informaţia de care au nevoie pentru aşi îmbunătăţi   viaţa”, a subliniat, în cuvîntul său de salut, Evan Tracz, directorul Programului Novateca/IREX Moldova.
Asistenţa a fost salutată şi de prima doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, bibliotecară de profesie, care a muncit în acest domeniu peste 20 de ani. Dînsa s-a referit la dificultăţile cu care se confruntă bibliotecile, menţionînd că din cele 1383 de biblioteci publice existente, care prestează servicii unui număr de peste trei milioane de cetăţeni, doar aproximativ 11 % au calculatoare cu acces public la internet.
Interesant a fost „panelul de discuţii”, cu genericul „Noua misiune a bibliotecilor publice în modernizarea comunităţilor”, moderat de jurnalistul Vitalie Dogaru. Printre vorbitori s-a numărat şi Elena Lungu, primar de Păuleşti, raionul Călăraşi, care şi-a împărtăşit experienţa privind susţinerea bibliotecii din sat, în vederea modernizării ei.
De notat că la Conferinţă au participat şi reprezentanţii a zece biblioteci publice din raioanele Călăraşi şi Ungheni, selectate, în toamna anului trecut, pentru reţeaua-pilot a programului Novateca.
La final am solicitat cîteva opinii ale unora dintre ei.
Elena Oaserele, primar de Dereneu (raionul Călăraşi), s-a declarat nerăbdătoare  de a vedea în biblioteca locală cele 3-4 calculatoare promise de Novateca. Dînsa şi-a exprimat speranţa că acestea vor fi de un real folos cetăţenilor şi, în primul rînd, copiilor din sat.
Constantin Poştaru, primar de Hogineşti (raionul Călăraşi), a salutat intenţiia programului Novateca de a dota  biblioteca din sat cu echipament performant, dînd asigurări că primăria va amenaja instituţia în corespundere cu cerinţele înaintate de Program, astfel creînd condiţii optime celor ce vor veni aici.
Aliona Manciu, coordonatoarea unuia dintre cele şase centre de formare regională din R.Moldova, cel de la Biblioteca publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, a menţionat că instituţia deja a primit 10 calculoatoare şi două notebook-uri de ultimă generaţie, dar şi alt echipament, care va fi utilizat, pentru început, la instruirea bibliotecarilor din bibliotecile publice din: Teşcureni, Bumbăta, Gherman, Corneşti şi Rădenii Vechi (raionul Ungheni), dar şi Sadova, Temeleuţi, Vălcineţ, Hogineşti şi Dereneu (raionul Călăraşi).
Cursurile vor începe la 11 februarie. „Anterior, şi noi am trecut asemenea cursuri, astfel că acum vom împărtăşi cu bucurie cunoştinţele acumulate colegilor noştri”, a precizat sursa citată.
Programul Novateca va fi implementat timp de doi ani, iar ziarul „Expresul” este partenerul media regional al acestuia.
Tudor Josanu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *