Lihniţi de foame, lupii au dat busna peste o stînă de oi

Fotografie-simbol. Monitorulbt.ro

Fotografie-simbol. Monitorulbt.ro
Fotografie-simbol. Monitorulbt.ro

Săptămîna trecută, o haită de lupi a atacat o stînă din satul Ţibirica. Proprietarul acesteia, Gheorghe Clincu, nu s-a pierdut cu firea. S-a năpustit cu furca asupra lor şi a ucis o lupoaică. Era mare, să fi avut vreo 30 de kilograme.
„De doi ani tot încerc să-mi conving consătenii, dar și autoritățile, despre apariția lupilor pe la noi, dar nimeni nu mă credea. Abia acum, după ce lupii au atacat stîna, m-au crezut”, spune oierul.
Întîmplarea a avut loc în noaptea de 17 ianuarie. „În ultimele două săptămîni, lupii au tot dat tîrcoale, dar cei nouă cîini de la stînă îi alungau”, povestește Gheorghe Clincu. Bărbatul susține că vizita oaspeților nedoriți l-a pus
în gardă încă din toamna anului 2011, cînd a văzut cu ochii lui, la doar 30 de metri depărtare, cîțiva lupi. Atunci a hotărît să construiască un gard solid la stînă şi nu a dat greș, căci aceştia își făceau apariția tot mai des. „Noaptea, cînd îi auzi cum urlă, ți se ridică părul în cap”, spune oierul.
Noroc de cîini, căci fără ei nu scăpa fără pierderi în turma sa care numără, în prezent, 300 de capete. A pierdut însă doi dintre cîini, aceştia fiind sfîşiaţi de lupi.
Gheorghe Clincu recunoaşte că îi vine greu să facă față atacurilor haitelor de lupi, mai ales că nu are curent electric la stînă. „Noaptea, cînd aud că latră cîinii, ies afară cu un opaiț și astfel îi fac pe lupi să fugă. De data aceasta, se vede că foamea a dat pe de-a dreptul și lupoaica s-a prins, nu știu cum, în gard, iar eu am înfipt în ea furca de la stogul de fîn”, povesteşte dînsul.
Fiind întrebat de ce nu a anunţat despre lupi serviciile de rigoare, Gheorghe Clincu a răspuns: „Nu am avut timp să merg la Călărași”.
Solicitat telefonic de ”Expresul”, Chiril Coșeru, directorul Întreprinderii Silvice de Stat din Călărași, a recunoscut că aude pentru prima dată, de la noi, despre acest caz.  Totodată, a menționat că nu exclude faptul că lupii și-au făcut apariția în regiune, căci „sînt animale care migrează şi, în căutarea hranei, pot parcurge sute de kilometri”.
Mai înformat s-a dovedit a fi primarul de Țibirica, Iacob Prascurov, care a aflat despre atacul recent al lupilor chiar de la proprietarul stînei. „În preajmă se află şi cîteva abatoare, s-ar putea ca lupii să fie atraşi de mirosul de sînge de acolo”, s-a dat dînsul cu părerea.
După atacul din 17 ianuarie, lupii nu şi-au mai făcut apariţia la stînă. Gheorghe Clincu însă este aproape sigur că animalele nu-l vor lăsa în pace. Deja e pregătit să le întîmpine – cu arma de vînătoare pe care o deține legal.
CĂLĂRAŞI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *