Iar din difuzoarele bisericii se tot aude: „Doamne miluieşte, Doamne miluieşte…”

Lucia Bacalu

Lucia Bacalu30 decembrie. Zi de duminică. Negreaţă de oameni se îndreaptă spre piaţa comercială din centrul oraşului Ungheni. Alături – o biserică înălţată doar cu cîteva luni înainte. Din difuzoare se tot aud rugăciuni la Ceruri: „Doamne miluieşte, Doamne miluieşte…”.
Se pare că mulţimea, sute de oameni şi mai tineri, şi mai bătrîni, şi de la oraş, şi de la sate, nu aude rugile. Cu toţii au un singur scop: să ajungă la piaţă,  să cumpere tot ce e mai bun şi mai gustos, căci vine Anul Nou. Mai este doar o zi pînă cînd vom ridica paharele cu şampanie şi vom spune, fericiţi: „La mulţi ani!”.
Iar din difuzoarele bisericii se tot aude: „Doamne miluieşte, Doamne miluieşte…”. Şi, de parcă cineva ar dori să trezească mulţimea din indiferenţa faţă de Domnul, încep să bată şi clopotele. Minute în şir. Tot mai tare şi mai tare.
Oamenii însă îşi continuă treaba. Caută cu înfrigurare carne, mezeluri, scrumbii, banane, mandarine, clemantine. Vine Anul Nou.
Care Anul Nou? Pentru cine vine Anul Nou? E post sau nu e post? E sărbătoare sau mai zăbovim, pînă la 7 ianuarie, cînd, cică, vom sărbători Crăciunul? Pînă atunci, logica lucruriulor şi biserica ne spune că trebuie să fim cuminţi, să ţinem post şi nici un fel de veselie sau bucate alese pe mese.
Întîlnim noi anul nou la 1 ianuarie sau nu? Sîntem pe 2, 3 sau 4 ianuarie deja în anul 2013 sau încă nu? Cine poate să ne răspundă? Pînă şi Dumnezeu, se pare, nu mai dă de capăt sărbătorilor din R.Moldova.
Haos adevărat. Ca, de altfel, în toate cele. Acum înţeleg de ce domnitori, sultani, regi şi împăraţi au purtat, secole la rînd, războaie sîngeroase pentru a-şi apăra credinţa. Ştiau ei ce ştiau: anume credinţa este cea care ar putea aduce ordine în ţară şi linişte în sufletele oamenilor. Credinţa adevărată!
Am pierdut-o. Nu se ştie dacă o vom mai regăsi-o vreodată. Căci, din păcate, biserica noastră strămoşească, rigidă precum este, nu a vrut şi nu vrea să ţină cont de schimbările ce se produc în lume. Ne-am trezit în faţa unui decalaj imens. Şi a unei dileme imense: facem revelionul, apoi Crăciunul sau sărbătorim Crăciunul şi apoi… Sf. Vasile, care, parcă ar fi un fel de anul nou, parcă nu ar fi. În calendar, totuşi, e 14 ianuarie 2013.
(lucia.bacalu@gmail.com)
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *