Greşelile trecutului – reparate în prezent
Copaci plantaţi la nimereală
Sute de arbori au fost plantaţi în oraşul Ungheni de-a lungul anilor. La un moment dat, Ungheniul fusese declarat printre cele mai verzi localităţi din R.Moldova. O alee de castani, parcuri, scuaruri…
Dar mulţi dintre aceşti copaci au fost plantaţi fără a se ţine cont de urmări. În prezent, rădăcinile unora dintre ei au ajuns chiar şi pe sub case, pe sub blocuri de locuit, s-au împletit cu reţelele ce trec pe sub pămînt. Fiind foarte bătrîni, prezintă un adevărat pericol.
„Atunci cînd se defrişează un arbore, oamenii nu trebuie să privească acest lucru ca pe o dramă. Nu se taie copacii pentru că aşa, pur şi simplu, se doreşte”, spune primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Copacii se taie din diverse motive: fie că sînt bătrîni şi ar putea să cadă la prima furtună, fie că e nevoie de construit sau de reconstruit ceva, iar ei devin o piedică.
În anul ce a trecut, 2012, au fost defrişaţi cu mult mai mulţi arbori decît în anii precedenţi.
„Peste 40 de copaci au fost deja tăiaţi. Avem permisiunea să tăiem mult mai mulţi, dar nu dovedim. Este foarte complicat şi foarte costisitor”, afirmă primarul.
Pentru că arborii sînt foarte mari, e nevoie de un turn, ca să-i poţi tăia. Iar fiecare oră de lucru a turnului respectiv costă între 400-500 de lei. În plus, printre ramuri trec diverse cabluri electrice, astfel că, înainte de a purcede la defrişare, e nevoie să fie deconectată energia electrică, să fie scoase cablurile, apoi restabilite. „După ce ai scos un asemenea arbore, poţi spune fără pic de exagerări că a fost de aur. Cheltuielile sînt enorme. Dar nu avem ce face”, menţionează Alexandru Ambros.
O pepinieră devenită, accidental, parc
Lumea întreabă de ce se taie arborii din parcul situat îin cartierul Bereşti? Primarul Alexandru Ambros explică: „De fapt, ceea ce numim acum parcul din Bereşti nu a fost conceput ca parc. A fost, iniţial, o pepinieră, adică locul unde se produce răsad de puieţi. Normal, au fost plantaţi la o distanţă foarte mică unul de altul, pentru că urmau să fie scoşi ulterior. Dar termenul a trecut, astfel că puieţii au fost lăsaţi să crească mai departe. Iar lumea a considerat că e parc. Acum, deoarece sînt foarte deşi, o parte dintre ei se usucă. Nu există o altă soluţie decît să-i rărim. Au fost tăiaţi doar cei uscaţi”.
Primarul a ţinut să sublinieze că absolut toate defrişările se fac doar cu acordul Inspectoratului ecologic. Pentru fiecare arbore se întocmeşte un proces-verbal, în care se menţionează vîrsta lui, cauzele pentru care trebuie tăiat. Nici un arbore nu este tăiat pînă nu există toate aprobările necesare.
Ungheniul va fi verde, dar se va planta deja cu cap
Numai în anul care a trecut, în oraşul Ungheni au fost plantaţi circa 400 de arbori. „Vom planta deja cu cap, ne vom conduce după toate recomandările specialiştilor”, spune primarul oraşului, dînd, totodată, asigurări că plantarea copacilor în oraş va continua şi în 2013, şi în anii ce vor urma.
De puful de plopi nu vom scăpa nici în 2013
Deşi au fost tăiaţi, în anul ce a trecut, şi cîţiva plopi mari din centrul oraşului, care îi chinuiau primăvara, cu puful lor, pe oameni, în special pe cei alergici, situaţia nu se va schimba prea mult nici în acest an. Plopii de pe strada Decebal, din preajma fostului gimnaziu-internat, sînt la locul lor şi vor continua să producă „puf”. „Strada Decebal este în gestiunea SA „Drumuri Ungheni” şi anume această întreprindere trebuie să se îngrijească de defrişarea plopilor de aici, care, cu siguranţă, trebuie tăiaţi, căci sînt bătrîni şi prezintă deja pericol”, explică primarul Alexandru Ambros. Nu sînt însă defrişaţi, din cauza lipsei banilor.
Lasă un răspuns