Foloseşte toată portocala! Citeşte ce poţi să faci cu cojile de citrice

Sursa: totalschimbat.ro

Sursa: totalschimbat.ro
Sursa: totalschimbat.ro

Nu mai arunca la gunoi cojile de portocale, mandarine, lămîi sau clementine. Acestea au o mulţime de întrebuinţări.
Cojile confiate sînt un decor frumos pentru prăjiturile de iarnă.Cum le prepari? Ai nevoie de cojile de la trei portocale, 180 ml apă şi 280 gr zahăr. Taie cojile în fîşii subţiri şi pune-le într-o oală cu apă (astfel încît apa să le acopere). Pune la fiert pînă dau în clocot, apoi scurge apa şi repetă procesul de încă două ori. Într-o altă oală amestecă zahărul şi apa. Pune amestecul la fiert, la foc mic şi ţine-l pînă cînd se formează un sirop gros (aproximativ 8-9 minute). Adaugă cojile de portocală fierte mai devreme şi lasă-le în siropul dulce la foc mic timp de aproape o oră. Evită să amesteci prea des, pentru a nu le rupe. Scurge siropul rămas după fierbere, întinde cojile pe o hîrtie de copt sau pe o folie de aluminiu şi lasă-le să se usuce timp de 4-5 ore.
Usucă-le pentru ceai.  Cojile uscate de citirice vor aduce o aromă plăcută ceaiului negru. Decojeşte citricele şi îndepărtează de pe coaja lor cît mai mult din porţiunea albă, cu gust amărui. Pune cojile la uscat într-un loc răcoros timp de cîteva zile. Păstrează-le într-un borcan închis, departe de lumină.
Adaugă-le în bucatele din carne. Un strop de citrice va scoate în evidenţă şi alte arome adăugate în felurile cu cărnuri. Fie pui coaja de citice în amestecul cu care marinezi carnea, fie le adaugi în umpluturile pentru friptură. Dacă faci o friptură gustoasă cu un pui întreg, poţi pune chiar şi o portocală întreagă în interiorul puiului, atunci cînd îl bagi la cuptor.
Foloseşte coji de citrice pentru infuzarea tăriilor. Place mult votca cu arome de citrice, iar cojile de portocală şi lămîie sînt perfecte pentru a fi adăugate în ea. Lasă-le la macerat cel puţin 24 de ore, apoi strecoară votca obţinută. O poţi folosi în cocktailuri sau o poţi face cadou.
Dezodorizant de cameră. Fierbe cîteva coji de citrice în timp ce găteşti. Vei scăpa mai uşor de mirosurile neplăcute din bucătărie.
Repelent natural. Pune coji de portocală în locurile în care ai descoperit furnici, musculiţe sau alte insecte care ţi-au invadat casa. Acestea nu suportă mirosul puternic de citrice şi le vor ocoli. Poţi să adaugi coji de citrice şi în ghivecele cu flori pe care pisica obişnuieşte să ţi le strice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *