„Chiar dacă regiunea noastră nu este în frunte după numărul de întreprinderi, cu siguranţă e pe un loc de cinste în ceea ce priveşte calitatea”

Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie

Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi IndustrieInterviu cu Serghei Cladco, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie
Cu ce realizări vine filiala Ungheni a Camerei de Comerț şi Industrie la final de an 2012? Care sînt cele mai importante din punctul dumneavoastră de vedere?
Indiscutabil, evenimentul anului pentru noi a fost Congresul ordinar al Camerei de Comerț și Industrie. S-au scurs cinci ani de activitate de la congresul precedent şi noi, ca parte componentă a Camerei de Comerț și Industrie a R.Moldova, ne-am adus contribuția la realizările care au fost înregistrate. Au fost succese remarcate, de altfel, de toate structurile centrale ale puterii, mă referla Președinție, Guvern, Parlament.
Şi care a fost, totuşi, cel mai important succes?
Camera de Comerț şi Industrie a avut un cuvînt greu de spus în ceea ce priveşte promovarea imaginii Republicii Moldova, atît pe plan intern, cît și extern, la capitolul economie. Or, grație Camerei de Comerț şi Industrie, sînt desfășurate cele mai importante evenimente ce țin de acest domeniu. Mă refer la „Fabricat  în Moldova”, cea mai prestigioasă expoziție din R.Moldova, la care și filiala din Ungheni a Camerei de Comerț şi Industrie își aduce contribuția, prin participarea agenților economici din regiune și promovarea lor. Să nu uităm de premiul „Marca comercială a anului” cu acel Mercuriu de aur, care, de fapt, este un brand al Camerei de Comerț și Industrie. Cei ce înving în acest concurs își plasează cu plăcere acea siglă pe toate mărfurile, pentru că deja se știe, inclusiv peste hotarele Republicii Moldova, că mărcii respective merită să i se atragă atenția.
Să vorbim despre realizările la nivel regional…
Şi aici ne-am manifestat, o spun cu plăcere. Ne-am implicat la promovarea Zonei Economice Libere „Ungheni-Business”. Împreună cu administrația acesteia ne-am adus contribuția la atragerea investițiilor în această Zonă, la înregistrarea noilor rezidenți. Mă bucur foarte mult că în 2011 a fost înregistrat cel mai mare volum de exporturi al unei zone economice libere din R.Moldova, peste un miliard de lei. Sper că rezultatele nu vor fi mai rele nici pentru 2012.
În 2012, am avut posibilitatea să primim numeroase delegații din străinătate. Chiar zilele acestea, am avut o delegație din reprezentanţii conducerii de vîrf a Camerei de Comerț și Industrie din Kîrgîzstan. Da, Kîrgîzstanul e departe de Moldova şi e greu să-mi imaginez că vor exista niște relații economice în ascendenţă, dar orice om trebuie să încerce, trebuie să vadă posibilitățile celuilalt partener, indiferent de distanță. În plus, e un nou schimb de experiență. Mă mîndresc că am avut ocazia să particip la cea de-a patra ediție a Congresului European al Turismului Rural, eveniment desfășurat în premieră în România, în Piatra Neamț, sub auspiciile Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Turismului Rural.
E un subiect aparte, la care v-aş propune să vorbiţi mai detaliat.
Am luat de acolo multe lucruri noi, pe care mă gîndesc să le promovăm şi aici, la noi. Sigur, avem în regiune unele începuturi de turism rural, dar vrem ca acest domeniu să-l valorificăm intens prin intermediul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie. Este, dacă vreţi, unul dintre obiectivele pe care ni-l propunem pentru anul 2013. Vrem să facem o inventariere a potențialului regiunii la capitolul turism rural, pentru a şti exact ce trebuie să facem mai departe. Poate că astfel vom reuşi să impulsionăm dezvoltarea turismului rural şi la nivel republican.
Ştiu că prestaţi şi anumite servicii agenţilor economici din regiune.
Aşa este. Noi sîntem cel mai mare prestator de servicii, în calitate de brocher vamal, pentru exportatorii din regiune la capitolul vamare și devamare a mărfurilor, întocmim şi rapoarte de expertiză a mărfurilor, bunurilor, terenurilor, imobilelor. Oferim aceste servicii zilnic, pentru  agenți economici, persoane fizice. E o activitate continuă. Toți apeleazăla Camera de Comerț şi Industrie, pentru că sîntem o instituție certificată la acest capitol, avem licențele de rigoare şi specialişti calificaţi.
Recent, menţionam în ziarul „Expresul” că în topul raioanelor cu cele mai multe întreprinderi nu se regăsește nici Ungheniul, nici Călărașul și nici Nisporeniul. Prin ce se explică acest fapt, cum credeți?
Orice top presupune doar o statistică. Trebuie să analizăm şi efectul întreprinderilor existente într-un raion sau altul. Da, o localitate poate avea înregistrate foarte multe întreprinderi, dar efectul economic poate fi minim. Şi invers. Nu pot spune multe despre topul la care vă referiţi,  dar știu că în regiunea Ungheni-Călărași-Nisporeni sînt cîteva zeci de întreprinderi mari şi foarte serioase. Numai în Zona Economică Liberă din Ungheni cifra de afaceri în2011 a fost de peste un miliard de lei. Pentru a obţine o astfel de cifră, cred că ar trebui să se unească multe raioane din RepublicaMoldova. Sau să luăm „Călărași Divin”,  e o întreprindere puternică, mare, care și-a luat avînt acum și la capitolul exporturi. Sau Nisporeni – nu are multe întreprinderi, dar are un ”Nis-Struguraș”, care a început să renască, are acum o producție diversificată, interesantă  ca ambalaj, dar ca şi conținut. Aş pomeni şi de întreprinderile „Codreanca” dela Călăraşi şi Nisporeni, aş putea veni şi cu alte exemple. Cert e că, chiar dacă regiunea noastră nu este în frunte după numărul de întreprinderi, cu siguranţă e pe un loc de cinste în ceea ce priveşte calitatea, diversitate, cifrele de afaceri.
Ce vă doriți în noul an 2013?
Aș vrea, în primul rînd, să îmbunătățim calitatea serviciilor pe care le prestăm. De fapt, noi lucrăm în permanență la acest capitol. Ne dorim să asigurăm şi în continuare operativitate în activitatea noastră, pentru că timpul e cel mai de preț, iar noi facem tot ce-i posibil pentru a-i satisface pe clienţii noştri. Am vrea să accesăm noi proiecte. Sperăm să putem deschide un centru de excelență, unde să instruim persoanele care sînt în afara cîmpului muncii. Sper să avem un an plin de succese, de noi începuturi.
Profitînd de ocazie, aş vrea să transmit sincere felicitări tuturor membrilor filialei Ungheni a Camerei de Comerţ şi Industrie, partenerilor noştri, tuturor locuitorilor regiunii Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. Vă urez un Crăciun fericit şi un an nou plin de realizări.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *