Cele mai multe proiecte – pentru Nisporeni, Călăraşi şi Ungheni

Regiunea de Dezvoltare Centru. Din 10 proiecte 6 sînt pentru Ungheni-Nisporeni-Călăraşi
În fotografie: Regiunea de Dezvoltare Centru. Din 10 proiecte 6 sînt pentru Ungheni-Nisporeni-Călăraşi

 Regiunea de Dezvoltare Centru. Din 10 proiecte 6 sînt pentru Ungheni-Nisporeni-Călăraşi
În fotografie: Regiunea de Dezvoltare Centru. Din 10 proiecte 6 sînt pentru Ungheni-Nisporeni-Călăraşi

În anul care a venit, localităţile din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi vor avea parte de peste 51 milioane de lei din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR).  Finanţarea a fost aprobată de către Consiliul național de coordonare a dezvoltării regionale la finele anului trecut,  datorită unor proiecte depuse de autorităţile locale şi raionale din această regiune.
Partea leului din sursele financiare respective va merge spre raionul Nisporeni. FNDR va aloca peste 28 de milioane de lei sau, mai exact, 28699147,88 lei, pentru un proiect cu o denumire sugestivă: “Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potenţialului turistic a Regiunii de Dezvoltare Centru”. Vor beneficia localităţile: Nisporeni, Vărzăreşti şi Şendreni. Timp de 24 de luni urmează să fie construit un drum cu o lungime de circa 9 kilometri. Acesta, cu siguranţă, va aduce mult mai mulţi turişti spre zona respectivă, susţine Vasile Bîtca, preşedintele raionului Nisporeni, mai ales că la Vărzăreşti se află şi cea mai veche mănăstire din Moldova.
Şi raionul Călăraşi va avea de cîştigat. Dar din alte proiecte. Este vorba de „Construcția complexului turistic sportiv”, în valoare totală de 4125510 lei, de pe urma căruia vor beneficia  localitățile: Vălcineț, Sipoteni, Peticeni, Temeleuți, Tuzara, dar şi oraşul Călărași.
În plus, datorită unui proiect depus de pirmăria Vatici din raionul Orhei, cu denumirea: “Dezvoltarea turismului regional în zona parcului naţional Orheiul Vechi”, vor avea de cîştigat şi cele două sate de la hotarele cu raionul Orhei: Bravicea şi Săseni.
Nici raionul Ungheni n-a rămas în urmă. Primăria Pîrliţa a obţinut o finanaţare de peste 6 milioane 362 mii lei pentru construcţia unui drum cu lungimea de 1 kilometru 998 de metri, care străbate o bună parte din sat. “Este vorba de un drum asfaltat, care va începe de la muzeul satului şi biserică şi va ajunge pînă la stadion”, a explicat primarul Ion Bejan, menţionînd că acesta este  foarte important pentru localitate, căci anume pe aici o bună parte din populaţie merge şi spre biserică, şi spre primărie, şi spre centrul de sănătate, şi spre liceu sau gimnaziu. “A fost un vis al meu, o promisiune electorală care, iată, se realizează. Sînt cel mai fericit om din Republica Moldova”, a declarat primarul pentru “Expresul”.
De notat că au fost acceptate spre finanţare în 2013 doar 7 proiecte noi pentru dezvoltarea Regiunii Centru, dintre care 4 – în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi, iar din suma totală de 72 milioane 400 mii de lei ce va fi alocată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, peste 50 milioane de lei sînt destinate  regiunii Ungheni-Nisporeni-Călăraşi.
Dintre alte trei proiecte, pentru care a fost extins termenul de implementare şi în 2013, două se referă la regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. Este vorba de: „Salubrizarea localităţilor din raioanele Nisporeni, Străşeni şi Călăraşi pentru un mediu curat şi sănătos” şi „12000 cetăţeni aprovizionaţi cu apă potabilă în 12 localităţi din raionul Ungheni.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *