VIDEO | Tragedia neamului într-un clip filmat pe podul Eiffel de la Ungheni

Fotografie: O secvenţă din videoclipul lui Ion Paladi “Dorul Basarabiei”, filmat pe podul Eiffel de la Ungheni (captură)
Fotografie: O secvenţă din videoclipul lui Ion Paladi “Dorul Basarabiei”, filmat pe podul Eiffel de la Ungheni (captură)

Podul Eiffel de la Ungheni a devenit locaţia principală, unde s-a filmat videoclipul la cîntecul lui Ion Paladi „Dorul Basarabiei”. Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, s-a arătat satisfăcut de alegerea făcută de interpret, menţionînd că, pe lîngă mesajul impresionant, videoclipul respectiv va contribui şi la promovarea acestui pod care, cu siguranţă, va deveni, în timp, unul dintre cele mai atractive obiective turistice de la noi.
“Ţin minte că era într-o duminică din luna octombrie curent. Deasupra Prutului se ridicase ceaţa”, povesteşte Isac Tarlapan, şeful Direcţiei regionale Ungheni a Poliţiei de Frontieră. Venise o echipă foarte numeroasă de la Chişinău, inclusiv copii. Au filmat ore în şir. Aveau cu ei tot de ce era necesar pentru a obţine imagini reuşite şi veridice. “Ştiu exact că armele erau din lemn”, spune Isac Tarlapan.
Permisiunea de a filma pe podul Eiffel de la Ungheni,  podul feroviar care leagă cele două maluri ale Prutului de mai bine de 135 de ani şi unde s-au consumat, în 1940, mari tragedii omeneşti, a fost obţinută de la Departamentul Poliţiei de Frontieră din Chişinău, dar şi de la Poliţia de Froniteră Iaşi. “Au ales Ungheniul, pentru că cineva din echipă e de baştină de aici”, presupune Isac Tarlapan, remarcînd că toate filmările au fost făcute doar pînă la linia de demarcare între cele două state, adică doar pe teritoriul Republicii Moldova.
Clipul “Dorul Basarabiei” a fost lansat oficial la 1 decembrie. Este vorba despre o poveste tulburătoare de dragoste dintr-o fată din stînga Prutului şi un băiat din dreapta Prutului. Au copilărit împreună, s-au îndrăgostit mai apoi… Vara anului 1940 însă, cînd au venit ruşii, iar între Basarabia şi România a fost fixat hotarul la Prut, a fost una tragică pentru amîndoi. Ea, fiind însărcinată, a fost deportată în Siberia. El a rămas pe partea cealaltă a sîrmei ghimpate.
Peste ani şi ani, încărunţiţi deja, se întîlnesc pe peronul unei gări.
Ion  Paladi a povestit presei că videoclipul a fost filmat timp de şapte zile. Dînsul a refuzat să spună cît l-a costat acest proiect, dar a precizat că destul de mult. Interpretul a fost acompaniat de   orchestra de muzică populară “Lăutarii”.

Ina Landa
Vedeți mai jos clipul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *