Persoanele infectate cu HIV/SIDA au dreptul la o viaţă normală

Călărăşenii discută despre HIV/SIDA. În centru, vicepreşedintele raionului Călăraşi, Vasile Tomofte
În fotografie: Călărăşenii discută despre HIV/SIDA. În centru, vicepreşedintele raionului Călăraşi, Vasile Tomofte

În pofida multiplelor campanii de explicare a fenomenului HIV/SIDA, multă lume cunoaşte în continuare foarte puţine lucururi despre această maladie şi nu acceptă să se afle alături de cei ce au avut nenorocul să devină, dintr-un  motiv sau altul, seropozitivi. Lucrul acesta s-a developat cu prisosinţă în cadrul unei mese rotunde cu genericul „0 discriminare”, organizată,  pe 30 noiembrie, de către Centrul Sănătate Publică din Călăraşi.
Preţ de două ore s-a discutat despre SIDA. Adevărate polemici a stîrnit subiectul privind confidenţialitatea în raport cu cei infectaţi cu HIV/SIDA. „E o secretomanie ce ne joacă festa în activităţile de combatere a fenomenului”, a specificat cineva dintre cei prezenţi, după care a explicat: „Pe de o parte, societatea este îndemnată să contribuie la lupta contra acestei maladii, să-i susţină şi să-i tolereze pe cei afectaţi, iar pe de altă parte – nu ştie cine sînt ei şi, implicit, nu-şi cunoaşte subiectul presupusei activităţi”.
Intoleranţa faţă de cei cu HIV/SIDA s-a făcut observată chiar printre participanţii la dezbateri. Astfel, directoarea unui magazin din Călăraşi a declarat, fără drept de apel, că nu ar angaja nici în ruptul capului o persoană infectată cu HIV/SIDA. Înverşunarea ei nu a putut fi stăvilită nici după ce i s-au adus argumentele de rigoare, spunîndu-i-se franc că virusul poate fi transmis doar prin sînge, prin acte sexuale neprotejate şi de la mamă la făt.
„Sînt îngrozită de ceea ce am auzit la Călăraşi”, a declarat Maria X., conducătoarea Centrului Regional pentru Politici Comunitare din Chişinău. Impactul acestei declaraţii a fost şi mai puternic, după ce ea a recunoscut public că este infectată cu HIV/SIDA.
„Cu adevărat, a subliniat sursa citată, mai avem cale lungă de parcurs şi foarte mult de munict pînă vom înţelege că şi persoanele seropozitive sînt oameni şi au dreptul la o viaţă normală”.

Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *