Profesioniști și Debutanți la a treia ediție

Profesioniști și Debutanți la a treia ediție8 elevi de la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” au participat vineri, 30 noiembrie curent, la cea de-a III-a ediție a programului internațional de orientare profesională ”Profesioniști și Debutanți” (Job Shadow Day), organizat de Asociaţia Obştească ”Junior Achievement Moldova” în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova, Ministerul Educației, Leogrand Hotel & Convention Center, Linella și Fundația „Familia Sturza”.
La evenimentul din acest an, au participat 150 de elevi din clasele a X-a – a XII-a, reprezentînd 30 de licee din 12 raioane din ţară, fiind găzduiţi, în calitate de stagiari, la circa 28 de companii private și instituții de stat.
Programului internațional de orientare profesională ”Profesioniști și Debutanți” (”Job Shadow Day) oferă liceenilor posibilitatea de a fi discipoli pentru o zi în cadrul unei companii/instituții sau organizații. Devenind pentru o zi ”umbra” unuia dintre angajați, elevii văd pe viu în ce constă munca într-un domeniu sau altul şi pot lua mai uşor o decizie în privinţa viitoarei lor profesii.
Evenimentul a reuşit datorită deschiderii şi cooperării atît a companiilor private cît și a instituțiilor publice, acestea fiind: Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Judecătoria sectorului Botanica și Rîșcani, Linella, Leogrand Hotel & Convention Center, Moldova Agroindbank, StarNet, East Europe Consulting Associates, Comoda, Voiaj International, Bons Offices, Teleradio Moldova, Publika TV, Jurnal TV, Coca Cola, Magenta Consulting, Creator Iu. Bors, Zorile, Hotelul Vila Verde, Orange, Gas Natural Fenosa, Moldcell, Revi-Outsourcing, Simpals, Teatrul ”Ginta Latina”, Banca de Economii, Centrul Sănatății Familiei ”Galaxia”.
Festivitatea de încheiere a evenimentului s-a desfășurat la Leogrand Hotel & Convention Center, unde elevii, profesorii și reprezentantii companiilor participante au împărtășit din impresiile și experiența acumulată în timpul zilei, în calitate de inivtați speciali fiind: Maia Sandu, Ministrul Educației al RM, Maria Railean, Șefa direcției programe de tineret, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului al RM și Cristina Drumea, specialist ANOFM.
Maia Sandu, Ministrul Educației a menționat, în discursul ținut că ”pentru o carieră de succes, sunt necesare, în primul rând, cunoștințele, iar astfel de proiecte cum este “Profesioniști și Debutanți” facilitează accesul tinerilor în activitatea unei companii sau instituții, iar elevii înțeleg în ce constă o zi de lucru obișnuită a unui specialist dintr-un anumit domeniu”.
Mirela Harabagiu, elevă în clasa a XII-a, a menționat: ”Profesioniști si Debutanți” a fost o oportunitate deosebită și o experiență de neuitat, cu un impact pozitiv asupra personalității mele. Am avut o șansă extraordinară să fiu, în această zi, ”umbra” specialiștilor din cadrul Ministerului Educației, de a pătrunde în culisele instituției care coordonează cu procesul de educație a tinerilor. Apreciez enorm faptul că, în ciuda volumului mare de lucru, au găsit totuși timp pentru a ne acorda atenție și pentru a ne face cunoscuți cu sarcinile acestora”.
Cătălin Ambros, elev în clasa a XII-a, a adăugat: ”Activitatea de astăzi a fost una interesantă și productivă, reprezentând un prim pas semnificativ în alegerea viitoarei profesii. De fapt, este unica activitate de orientare profesională din Republica Moldova, care ajută tinerii absolvenți să ia o decizie corectă referitor la carieră, îndrumându-i să-și continue studiile în domeniul în care aceștia se regăsesc și pot să-și aplice eficient cunoștințele și abilitățile”.
De remarcat că elevii de la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni participă deja al treilea an în acest proiect, fiind implicați în programele de educație antreprenorială, îndrumați fiind de profesoara de istorie și economie Elena Chelaru.
Job Shadow Day (Profesionişti şi Debutaţi) este un parteneriat internaţional între comunitatea de afaceri şi mediul educaţional, destinat facilitării accesului elevilor la un loc de muncă. Programul se desfăşoară în 11 ţări din Europa, în SUA, Canada, Hong Kong şi Japonia.
Alina Codreanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *