Primii brazi vor fi scoși în vînzare în aceste zile

brazi, vinzare, UngheniCu cît mai mult ne apropiem de finele anului, cu atît la mai mare căutare este pomul de Crăciun. Pentru sărbătorile de iarnă ÎSS ”Silva-Centru” Ungheni va propune spre vînzare 600 de brazi, ceea ce înseamnă cu 100 de bucăți mai mult decît  anul trecut. Întreprinderea de stat pentru silvicultură Călăraşi va scoate în vînzare 700 de brazi, iar ÎSS “Nisporeni-Silva” – 1300, cam tot atît cît anul trecut.
Nici prețurile nu vor suferi mari schimbări. Potrivit lui Nicolae Lăpteanu, directorul ÎSS ”Silva-Centru” Ungheni, costul unui brad va depinde de înălțimea lui. Astfel, pînă la înălțimea de 1,5 m oamenii vor trebui să plătească 36 de lei. Cei ce-și vor dori un pom de Crăciun de pînă la 2,5 m vor scoate din buzunar 48 de lei, iar brazii de pînă la 3 m înălțime vor costa 60 de lei.
Chiril Coşeru, directorul Întreprinderii de stat pentru silvicultură Călăraşi, ne-a spus că preţul unui brad cu înălţimea de 1,5 m va fi de 50 de lei, iar cei cu înălţimea de pînă la 2 m – 100 lei.
La Nisporeni preţul unui brad cu înălţimea de pînă la 1 m va fi de 50 de lei, iar cu înălţimea de 1,5 m – 75 lei. Vasile Mîrza, inginer-şef la ÎSS “Nisporeni-Silva”, a menţionat că întreprinderea are în rezervă şi şase brazi cu înălţimea de 6 m. Aceştia costă aproximativ 800 de lei bucata. Mai sînt şi 50 de brazi cu înălţimea de pînă la 3 m – preţ 75-100 lei.
“Noi nu facem business cu brazii, mai ales că materialul săditor este importat din țările vecine, iar procentul de înrădăcinare a lui este foarte mic”, a menţionat Nicolae Lăpteanu.  În asemenea condiții, silvicultorii nu exclud faptul că, peste cîțiva ani, numărul brazilor puşi în vînzare de Anul Nou va fi mult mai mic. Ideal ar fi ca oamenii să procure pomii cu tot cu rădăcini. ”Eu personal așa am făcut.
Acum, la sărbătorile de iarnă, îmi împodobesc bradul care crește în curtea mea”, spune șeful întreprinderii silvice din Ungheni.
APROPO. Silvicultorii atenţionează: tăierea ilicită a brazilor de către persoanele fizice se pedepseşte cu o amendă de 800-1000 de lei, iar de către persoanele juridice  – de la 8000 pînă la 10000 lei.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *