Poliţele de asigurare medicală obligatorie vor fi chiar… obligatorii
Știați că, anual, regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași pierde aproximativ o sută de milioane de lei din cauza persoanelor care nu-și cumpără polița de asigurare medicală obligatorie? Cifra respectivă a fost enunţată de către Oleg Belbas, șeful Agenției teritoriale a Companiei Naționale de Asigurare în Medicină (CNAM) Ungheni. Dînsul s-a arătat îngrijorat, accentuînd că banii cu pricina „ar putea favoriza dezvoltarea fructuoasă a instituțiilor medicale, s-ar putea procura echipament medical performant”.
Cine şi cum plăteşte
În raionul Ungheni, din cele 36 mii de persoane neasigurate și-au procurat polițe, în 2012, doar 1790. La Nisporeni, din cei 23 mii de cetățeni neasigurați numai 1166 s-au asigurat individual, iar la Călărași – din aproximativ 19 mii de cetăţeni neasigurați, doar 1183 și-au procurat polițe.
„Noi trebuie să participăm solidar la formarea bugetului Fondului asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru ca, ulterior, să beneficiem de servicii medicale de calitate”, a accentuat şeful Agenției teritoriale CNAM Ungheni.
Un nou an cu noi reguli
Potrivit lui Oleg Belbas, din 2013 lucrurile vor lua o altă întorsătură și persoanele neasigurate vor fi puse la respect. „În capul mesei trebuie să fie legea și nu mofturile fiecăruia”, a declarat dînsul, menționînd că anume așa ar trebui să sune sloganul CNAM în anul ce urmează.
Cei ce nu vor respecta buchia legii, vor avea de a face cu instanţa de judecată, a accentuat dînsul. Mai mult chiar, persoanele ce nu vor achita polița de asigurare medicală nu vor putea părăsi țara, ele fiind impuse să-și onoreze obligațiunea față de stat şi să se asigure.
Vina o poartă şi medicii
Cine e de vină cu foarte multă lume nu-şi cumpără poliţa de asigurare medicală? Şeful Agenției teritoriale CNAM Ungheni consideră că o mare parte din vină o poartă înşiși prestatorii de servicii medicale. „Știu că sînt unii medici care îi sfătuie pe oameni să le pună mai bine lor în buzunar un ban decît să cumpere polița”, a specificat dînsul, după care a făcut următoarea declarație: „Îndemn toți cetățenii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, indiferent dacă lucrează sau nu, să se asigure în anul 2013, pentru a nu avea neplăceri cu legea”.
De unde bani pentru poliţă?
Deşi situația materială a multor oameni este șubredă, acesta nu este motiv de a renunța la asigurarea medicală. „Sînt convins că un om, oricît de sănătos ar fi, apelează la doctor măcar o dată în an, iar în acest caz va avea nevoie de poliță”, a subliniat oficialul. În această ordine de idei, dînsul a sugerat persoanelor neangajate în cîmpul muncii sau defavorizate să ceară suport material, pentru procurarea poliței de asigurare medicală, de la autoritățile publice locale sau din sursele Fondului de susținere socială a populației.
Cît va costa o poliţă de asigurare medicală?
În 2013, o poliță de asigurare medicală obligatorie va costa 3318 lei, cu 336 lei mai mult decît în anul curent. Dar, pînă la 31 martie 2013, persoanele fizice, inclusiv fondatorii de întreprinderi individuale şi deţinătorii de patentă, vor putea cumpăra o poliță contra sumei de 1659 lei, adică la jumătate de preţ. Această practică a reducerilor, susțin specialiștii CNAM, de obicei, are un impact pozitiv și este menită să protejeze financiar categoriile de populație cu venituri mici. Rămîne doar ca oamenii să profite din plin de reducerile care li se acordă.
Şi dacă vor refuza să-şi cumpere poliţe?
Oleg Belbas a subliniat că cei ce nu-și vor onora obligațiunile şi nu-şi vor procura poliţe de asigurare medicală obligatorie în primele trei luni ale anului viitor, ulterior vor fi nevoiţi să scoată din buzunar peste 4000 de lei. Or, pe lîngă prețul integral al poliței, ei vor trebui să achite și o amendă în valoare de 1100 de lei, plus penalitate de 0,1% din costul integral al poliței pentru fiecare zi întîrziată. „Acum, anunţăm populaţia despre necesitatea procurării poliţelor medicale. Mai apoi, dacă apelul nostru nu va fi auzit, vom trimite citații în judecată”, a punctat dînsul.
Ina Landa
Lasă un răspuns