Piața produselor agroalimentare la Ungheni

Imagine simbol / Sursa: business-point.ro

Piata din Ungheni este aprovizionata cu tot felul de produse de origine vegetala si animala. Sortimentul de fructe si legume este mare: cartofi de diferite soiuri, care sunt comercializati de producatorii din nordul republicii; varza conopida, de pechin, varza alba de origine autohtona, ardei dulci, morcov, sfecla rosie, ridiche neagra, rosii de sera preponderent de import, castraveti de import.
Merele comercializate pe piata sunt de origine autohtona, de diferite soiuri, de calitate inalta si sunt vindute preponderent de producatori din Ungheni, Calarasi, Drochia. Strugurii de masa de origine autohtona sunt expusi pe piata in cantitati mici, prevaleaza strugurii de import. Citricele sunt comercializate de intermediari in volume mici. Preturile la legume si fructe nu au suferit mari schimbari comparativ cu luna noiembrie anul curent (Detalii: www.agravista.md).
Oferta de carne si produse lactate este medie si indestuleaza cererea.
Preturile de comercializare a carnii este foarte variat: Fileul de vita si porc se vinde cu 95,00-100,00 lei/kg; costita de porc cu 70,00 lei/kg; carnea din sold de porcine fara os costa 85,00 lei/kg; carnea de la burta 55,00-65,00 lei/kg. Necatind la perioada de post preturile se mentin la nivelul lunii noiembrie. Preturile la produsele lactate nu ramin in urma: brinza de vaca se vinde cu 35,00-40,00 lei/kg, iar cea inchegata cu 55,00 lei/kg, brinza de oaie – cu 70,00 lei/kg, laptele cu 10,00-12,00 lei/kg.
Conform datelor BNS Indicele Pretului de Consum in noiembrie 2012, fata de octombrie 2012 a constituit 100,5%, iar fata de noiembrie 2011 – 103,7%. Aceasta crestere a fost determinata de majorarea preturilor la produsele alimentare cu 0,8 la suta, marfurilor ne alimentare cu 0,4 la suta si serviciilor prestate populatiei cu 0,3 la suta. In luna noiembrie, fata de octombrie 2012 au crescut preturile la unele produse alimentare: legume proaspete – cu 5,6% (inclusiv: rosii cu 22,5%, ardei grasi si dovlecei cu cite 15,5 si respectiv cu 15,3%, castraveti cu 9,9%, usturoi cu 2,3%), struguri cu 14,8%, ulei vegetal – cu 1,7%); lapte integral cu 2,6%, brinza de vaci cu 1,0%, mezeluri de calitate superioara si fierte cu cite 0,6%.
Sursa: AGROinform, Ungheni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *