Parajurişti în satele noastre

Sursa: echitate.wordpress.com

De exact doi ani, în satele Selişte, Boldureşti şi Cioreşti din Nisporeni, dar şi la Măcăreşti, Ungheni activează parajurişti. “Ce o mai fi şi asta?”, probabil se vor întreba unii. “Un parajurist acordă asistenţă juridică primară gratuit, iar un jurist acordă consultaţii juridice calificate, contra plată” explică Victor Puică, parajurist la Selişte.
Deci, parajuristul îi informează pe cetăţeni despre ce spune legea referitor la o problemă sau alta, îi direcţionează la specialiştii care pot să-i ajute pentru soluţionarea ei, le spune ce acte sînt necesare într-un caz sau altul, îi ajută să scrie o cerere sau o plîngere. “La început, oamenii din sat mă priveau cam sceptic. Mi-a luat mult timp să-i conving că este un serviciu independent de autorităţi”, spune Victor Puică.
Acum însă, parajuriştii nu se mai confruntă cu astfel de probleme. “Oamenii sînt bucuroşi şi mulţumiţi că, adresîndu-se, obţin informaţii gratuite, sînt ajutaţi să depăşească problemele mai uşor şi cu cheltuieli mai puţine”, susţine Lilia Mărcuţă, parajurist la Măcăreşti. Potrivit dînsei, foarte des i se adresează femeile agresate de soţi. “Violenţa în familie este unul dintre cele mai dificile cazuri cu care mă confrunt “, spune dînsa.
Analizînd problemele cu care se adresează populaţia, analizînd solicitările de ajutor parvenite, Lilia Mărcuţă a ajuns la concluzia că un parajurist este binevenit şi chiar necesar pentru orice localitate.
Această idee este confirmată şi de Victor Puică. “Se adresează, în ultima perioadă, şi oameni din satele vecine, iar dacă nu au posibilitatea să se deplaseze la Seliste îmi telefonează şi îmi cer sfatul”, afirmă dînsul.
Chiar dacă nu au studii juridice, cei doi parajurişti se descurcă bine, căci, înainte de a începe activitatea în acest domeniu, ei au fost instruiţi după un program detaliat, care a inclus soluţii pentru mai multe probleme din comunitate. În cazul în care, totuşi, nu au răspunsuri la întrebările populaţiei, parajuristul se consultă cu jurişti calificaţi sau redirecţionează persoana către un avocat.
Cîştigă, în cele din urmă, omul, omul simplu de la ţară, care ştie că poate cere un sfat chiar la el în sat.
De notat că parajuriştii activează în cadrul proiectului “Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei retele de parajurişti comunitari”, implementat de Fundaţia Soros-Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Scopul acestuia este de a educa populaţia în domeniul drepturilor omului şi în vederea protejării acestora.
La ora actauală, în R.Moldova activează 25 de parajurişti.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *