Oraşul Nisporeni ar putea rămîne fără aleşi locali

Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat
Natalia Rotaru

Consiliul orăşenesc Nisporeni riscă să fie dizolvat. Şi asta, din cauza ilegalităţilor admise şi refuzului de a se conforma deciziilor de judecată. Declaraţia îi aparţine Nataliei Rotaru, şefa Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, instituţie ce supraveghează legalitatea actelor emise inclusiv de organele administraţiei publice locale din Nisporeni.
„Autonomia locală este percepută de autorităţile administraţiei orăşeneşti Nisporeni absolut inadecvat. Aceste autoritaţi exercită puterea locală independent chiar şi de prevederile legislaţiei în vigoare, opunîndu-se oricărei forme de control efectuat de Oficiul teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat în limitele atribuţiilor ce-i revin”, susţine Natalia Rotaru.
Astfel, pentru 9 luni ale anului 2012, Oficiul Ungheni a notificat 43 (!) de acte adoptate contrar prevederilor legale. Printre acestea se regăsesc atît dispoziţii ale primarului, cît şi decizii ale Consiliului orăşenesc Nisporeni.
„Cele mai multe ilegalităţi sînt admise în ceea ce priveşte administrarea bunurilor proprietate publică, iar numărul cazurilor în care primarul sau consiliul orăşenesc şi-au revizuit poziţia, urmare a sesizărilor făcute sau deciziilor de judecată, este foarte mic. Ce să zici? Pentru autoritaţile orăşeneşti Nisporeni nici decizia instanţei de judecată nu constituie un act obligatoriu spre a fi executat”, spune Natalia Rotaru, aducînd în acest sens şi cîteva exemple.
În luna martie 2011, la acţiunea Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, instanţa de judecată s-a expus definitiv şi irevocabil asupra deciziei Consiliului orăşenesc Nisporeni din 11 iunie 2010 cu privire la permisiunea vînzării prin licitaţie a Centrului pentru elevi şi tineret din  Nisporeni (denumit ulterior Casa de cultură), constatînd că e un act ilegal. În loc să se conformeze deciziei de judecată, Consiliul orăşenesc Nisporeni adoptă, la 30 septembrie 2011, repetat, aceeaşi decizie privind vînzarea imobilului. Mai mult decît atît, este organizată în mod urgent licitaţia publică. În luna iulie 2012 însă, instanţa de judecată anulează din nou actul.
Un alt exemplu se referă la decizia Consiliului orăşenesc Nisporeni din 21 decembrie 2011 cu privire la amenajarea şi explorarea carierei de nisip. Pe 27 septembrie 2012, instanţa de judecată, la cererea Oficiului, a dispus anularea acestui act, dat fiind faptul că „bogăţiile subsolului de orice natură sînt proprietatea statului”, iar gestiunea  acestora se decide de către Ministerul Mediului. Ei şi? Consiliul orăşenesc Nisporeni adoptă, chiar a doua zi, la 28 septembrie 2012, o decizie prin care permite deschiderea altei cariere de nisip, aducînd astfel prejudicii statului.
„Şirul exemplelor de ilegalităţi admise prin acte administrative ale autorităţilor orăşeneşti Nisporeni poate continua”, afirmă Natalia Rotaru, subliniind, totodată, că Legea privind administraţia publică locală prevede dizolvarea consiliului local în asemenea cazuri.
Urmare a situaţiei create, Oficiul teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat intenţionează să adreseze un demers în instanţa de judecată pentru constatarea circumstanţelor care să justifice dizolvarea consiliului local Nisporeni.
Natalia Rotaru s-a arătat nedumerită şi de „acţiunile denigratoare aduse de către persoane reprezentative ale primăriei Nisporeni angajaţilor Oficiului, care nu fac decît să-şi exercite atribuţiile de serviciu”.
Replica primarului de Nisporeni
„Nu e vorba de încălcări flagrante ale legislaţiei, ci de un interes meschin, de o răzbunare”, a declarat pentru „Expresul” primarul de Nisporeni, Ion Gangan. „Este o luptă între noi”, a continuat dînsul, explicînd că e vorba, în primul rînd, de o luptă între el personal şi fostul primar de Nisporeni, Victor Rusu, care este, în prezent, şef adjunct al Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat. În al doilea rînd, este vorba de o luptă între reprezentanţii a două formaţiuni – PDM, reprezentat de primarul şi majoritatea Consiliului orăşenesc Nisporeni, pe de o parte, şi PLDM, reprezentat de conducerea Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat.
Fiind întrebat cum explică faptul că şi instanţa de judecată declară unele decizii ale consilierilor nisporeneni ilegale, Ion Gangan a răspuns: „Păi, nu vedeţi? Şi judecata este verde”, făcînd aluzie că ar fi controlată de PLDM.
„Avem în primărie specialişti cu o experienţă enormă, avem consilieri foarte bine pregătiţi, eu sînt jurist, viceprimarul e jurist, secretarul consiliului orăşenesc e jurist. Oare chiar toţi încălcăm legea? Se creează impresia că noi sîntem cei mai mari criminali din R.Moldova”, a mai spus, indignat, Ion Gangan, după care a punctat: „Nu sufăr eu, ci suferă oamenii, suferă oraşul în urma unei asemenea atitudini. Oare cîte notificări are primăria Călăraşi în acest an? Sau primăria Ungheni? Analizaţi şi faceţi concluzii”.
Potrivit primarului, Oficiul teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat „nu face decît să încalce autonomia locală, să se amestece nejustificat în activitatea administraţiei publice locale din Nisporeni, să-şi bată joc de Consiliul orăşenesc”. E foarte regretabil, susţine dînsul, şi faptul că este implicat politicul. „Ei bine, lichidăm Consiliul orăşenesc. Ce facem mai apoi? Lichidăm oraşul Nisporeni? Lichidăm cetăţenii? N-o să le iasă”, a mai spus, în încheiere, Ion Gangan.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *