Independente din punct de vedere financiar

Independente din punct de vedere financiarÎncepînd cu 1 ianuarie 2013, cele mai mari instituţii de învăţămînt din Ungheni vor deveni independente din punct de vedere financiar. Acestea vor primi statutul de persoane juridice.
„Deocamdată, au fost selectate doar 20 de şcoli. unde numărul elevilor este mai mare şi, implicit,  finanţarea va fi mai  mare”, a menţionat Alexandru Ciuvaga, vicepreşedintele raionului Ungheni, responsabil de învăţămînt. „Acestor şcoli, dacă vor trece la autofinanţare, le va fi mai uşor să reziste”, a adăugat dînsul.
Vicepreşedintele raionului a solicitat primarilor, în cadrul unei şedinţe ce a avut loc săptămîna trecută, să rămînă în continuare susţinători ai învăţămîntului şi promotori ai reformelor care se fac în acest domeniu. „Chiar dacă aceste şcoli ies de sub egida primăriilor, totuşi ele rămîn pe loc, în teritoriu, iar problema şcolarizării va continua să fie şi problema primarului”, a accentuat dînsul.
Potrivit vicepreşedintelui raionului, în anul 2013, alte 13 instituţii preuniversitare vor trece la autogestiune. Peste un an, adică în 2014, acest proces se va finaliza cu trecerea ultimelor 18 instituţii preuniversitare din raion la autogestiune.
„Această trecere la autogestiune este obligatorie”, a subliniat Alexandru Ciuvaga, menţionînd că în curînd va veni şi rîndul grădiniţelor, şi rîndul instituţiilor culturale. „Banul trebuie gestionat de cel care îl cheltuie. De acum înainte, fiecare va trăi aşa cum va gestiona banii”, a concluzionat oficialul.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *