Delincvenţa juvenilă – problema organelor de drept, dar şi a întregii societăţi
Mihai (pentru a-i păstra confidenţialitatea, i-am dat băiatului un alt prenume) are doar 15 ani. Orice copil, la această vîrstă, se bucură de o viaţă liniştită, fiind înconjurat de cărţi, studiind matematică, fizică, geografie. Nu şi Mihai Mintea lui este preocupată cu totul şi cu totul de altceva. La vîrsta lui a reuşit un adevărat record negatic – a comis peste 20 de infracţiuni, unele mai grave, altele mai puţin grave.
Mihai, copilul – problemă
“Este un copil – problemă”, ne-a spus un funcţionar de la primăria din localitatea de baştină a băiatului. “Ne-am săturat deja de el. Şi poliţistul de sector e sătul, şi oamenii din sat s-au săturat. Nu ştim ce să mai facem. Tot fură şi fură…”, continuă funcţionarul.
Mihai şi-a început aşa-zisa activitate de la vîrsta de 12 ani. Ce o fi fost în capul lui atunci? De ce nu s-a oprit?
Am contactat-o telefonic pe mama băiatului, ca să ne explice dînsa. Nu a fost deloc entuziasmată de apelul nostrum. A refuzat categoric să discute cu noi. Foarte delicat, s-a scuzat, făcînd o singură remarcă: “Dacă ştiţi că este un caz dificil, iar pentru mine – cu atît mai mult, nu trebuia să telefonaţi”.
Cine-i vinovat?
Potrivit Procuraturii Ungheni, mama dă vina pe educaţia din şcoală. Nu am reuşit să discutăm cu conducerea şcolii în care învaţă băiatul, ca să comenteze afirmaţiile mamei. Două zile la rînd, nimeni nu a răspuns la telefon.
Procurorul specializat pe cazuri de copii, Victoria Popov, consideră că vinovată se face de situaţia în care a ajuns băiatul familia. Nu este de neglijat nici mediul în care a crescut acesta. Părinţii sînt divorţaţi. Atît timp cît tatăl a fost în familie, situaţia financiară a familiei era bunişoară. După divorţ, mama nu a mai avut posibilitatea să-i cumpere băiatului tot ce-şi dorea acesta, ceea ce l-a determinat să o apuce pe drumuri greşite. “Parcă înţelege că nu e bine ceea ce face. De fiecare dată, cînd trece pragul biroului meu, băiatul promite că nu va mai crea astfel de probleme. După ce iese pe uşă, denine cu totul alt copil”, povesteşte procurorul.
Cu toate că a fost şi atenţionat, şi judecat anterior, se pare că nu s-a învăţat minte. De fiecare dată, Mihai, chiar dacă a săvîrşit infracţiunea, pînă la urmă este iertat de partea vătămată.
Mama băiatului, de fiecare dată, plăteşte prejudiciul părţii vătămate şi astfel urmează împăcarea. “Noi nu putem interzice împăcarea, pentru că legea permite”, accentuează Victoria Popov, subliniind, totodată că, în asemenea cazuri, legea e blîndă.
Ar putea fi candidat la tulburări de personalitate
Mariana Balmuş, directorul Centrulului comunitar de sănătate mintală din Ungheni, spune că, din punct de vedere psihologic, ar putea fi vorba de tulburări de personalitate, care pot fi stabilite doar după 18 ani. Mihai, avînd doar15 ani, ar putea fi vorba doar de unele elemente de tulburare ale personalităţii. Mariana Balmuş a explicat şi care sînt acestea: incapacitatea de a trăi sentimentul de vină şi de a învăţa din experienţa sa, nepăsarea faţă de sentimentele celorlalţi, iresponsabilitatea şi dispreţuirea normelor, regulilor şi convenţiilor sociale.
„Dacă un copil nu are dragoste părintească şi acel confort psihologic acasă, atunci el va căuta să obţină plăcere din altceva, ceea ce, uneori, îl împinge şi la fapte incontrolabile”, explică psihiatrul.
Conform Procuraturii Ungheni, delincvenţa juvenilă este în creştere, în special în rîndul minorilor cu vîrsta cuprinsă între 14-18 ani. Cel mai îngrijorător este faptul că se observă o creştere semnificativă a delicvenţei juvenile în rîndul fetelor.
În primele nouă luni ale anului curent, în raionul Ungheni au fost comise de către minori 52 de infracţiuni. 34 de minori certaţi cu legea provin din familii defavorizate, iar 12 – din familii cu o situaţie financiară bună.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns