Cum să întîlnim noul an 2013?

Trecerea în noul an poate fi sărbătorită în familie, la restaurant sau într-o călătorie. Indiferent unde ne vom afla, trebuie să ne înarmăm cu multă energie pozitivă, voie bună şi bucurii.
O atenţie deosebită necesită ţinuta. Pentru că, spun astrologii, în 2013 vine la putere Şarpele de apă, cele mai potrivite culori sînt: albastru, negru şi nuanţele lor. Merge şi culoarea verde. Alegeţi o ţesătură netedă, cu aspect lucios, care să semene cu pielea de şarpe.
Acasă, pe masa de sărbătoare ar fi bine să aveţi ceva din culorile respective, fie că e vorba de şerveţele, de farfurii sau faţă de masă. Nu uitaţi să puneţi şi un bol cu apă – Şarpelui îi place mult apa!
Ce punem pe masă de Revelion?
Pe masă trebuie numaidecît să existe o mîncare originală, neobişnuită. Se poate găti ceva din fructe de mare, de exemplu. Aţi putea găti şi un iepure. Acesta, cu siguranţă, îi va plăcea Şarpelui. Iată şi o reţetă mai originală:

Friptură de iepure la cuptor

Ingrediente: 1,5-2 kg carne de iepure, 6-7 căţei de usturoi, 3-4  cepe, 3 morcovi mari, 150-200 gr slănină, 10 ml oţet de mere, 50 ml ulei (preferabil de măsline), 2 foi de dafin, rozmarin, cimbru, 2 linguriţe de bulion, 200 ml de vin roşu demisec, sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Carnea se curăţă bine, se spală şi se lasă într-o sită să se scurgă apa. Apoi se sărează şi se piperează, frecînd temeinic fiecare bucată în parte. Se aşează într-un vas şi deasupra se adaugă oţetul, o frunză de dafin ruptă bucăţele, 2 cepe tăiate mărunt. Amestecăm totul, după care lăsăm amestecul într-un loc răcoros timp de o oră – carnea va deveni mai fragedă şi va căpăta un gust şi un miros deosebit. O punem apoi într-o oală, adăugăm 1 litru de apă, rozmarin, cimbru şi cei 3 morcovi (întregi). Fierbem la foc mediu, jumătate de oră. În ultimele 5 minute de fiert adăugăm 2 linguriţe de pastă de tomate.
După fierbere, scoatem din nou carnea şi o lăsăm să se scurgă bine. După ce se răceşte un pic, o vom împăna cu bucăţele de slănină şi usturoi. Pentru aceasta, cu un cuţit bine ascuţit, se fac găurele, în care se pune slănina şi usturoiul.
Luăm o tavă, turnăm uleiul, punem restul de cubuleţe de slănină şi a doua foaie de dafin ruptă bucăţele. Aranjăm apoi carnea şi o stropim cu 50-100 ml din zeama ce a rămas de la fiert. De jur-împrejur punem felioare de morcov fiert. La dorinţă, se mai presară cu sare şi piper. Dacă vreţi ca friptura să fie moale, acoperiţi tava cu folie de aluminiu, pe care o găuriţi în 3-4 locuri.
Punem carnea la cuptor pentru 20-25 de minute. Apoi, îndepartăm parţial folia de aluminiu şi turnăm un pahar de vin roşu demisec. Mai lăsăm să treacă 10-15 minute şi… friptura e gata.  Alegem cel mai frumos platou din dulap, aşezăm pe el bucăţile de carne rumenite.
Poftă bună!
Dacă nu prea vă place să staţi la bucătărie, puteţi pune pe masă un platou cu fructe exotice sau să „confecţionaţi” un brad culinar. Iată cîteva sugestii.
Bradul din fructe exotice
Pentru baza „bradului” se ia un măr, iar pentru tulpină – un morcov. Cu ajutorul scobitorilor şi a unor fructe exotice se „confecţionează” un brăduţ superb. Puteţi folosi orice fructe, depinde de fantezia dumneavoastră.
 
 
 
 
 
 
Bradul moldovenesc
În acelaşi mod poate fi confecţionat şi un brăduţ din mere, bobiţe de struguri şi nuci.
 
 
 
 
 
 
Bradul alimentar
Pot fi confecţionaţi şi brăduţi din produse alimentare. De exemplu, din salam sau caşcaval. Ca bază se ia un cub din aceste alimente, în care se înfinge un beţişor din lemn. Pe el, se pun, una după alta, feliile. Sub brăduţ poate fi presărat pătrunjel sau alte verdeţuri. Ca să amintească şi mai mult de iarnă, deasupra poate fi presărată zăpadă – albuş de ou dat prin răzătoare.
Impresionant e şi brăduţul din felii de lămîi, confecţionat în acelaşi mod, sub el, pe farfurie, fiind aranjate produse de peşte (scrumbie, şprote). Totul poate fi presărat cu icre roşii. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *