Ardei decorativ, în loc de pomul de Crăciun

Ardeiul ornamental (Capsicum anuum)Ardeiul ornamental (Capsicum anuum) este o plantă decorativă, de talie mică, originară din America Centrală și de Sud. E strict decorativ, dar verii lui buni sînt ardeii grași, iuți și gogoșarii.
Fructe în culori variate
Frunzele ardeiului, în formă de lance, au aproximativ 12 cm și sînt de culoare verde închis. Florile albe micuțe, ce apar prmăvara devreme, nu sînt spectaculoase, dar planta este renumită nu prin inflorescență, ci pentru roadele sale. Apogeul decorativ este atins toamna tîrziu, cînd se coc fructele. Pe toată perioada de dezvoltare, ardeii oferă un spectacol coloristic senzațional, aceștia scimbîndu-și culoarea de la violet la roșu și portocaliu, pînă la galben. Ardeiul este planta perfectă pentru a armoniza încăperile. Astfel, de Crăciun puteți avea un pomușor gata decorat. Totuși, este bine să nu amplasați astfel de plante în camerele copiilor, deoarece fructul este foarte iute. Chiar dacă este o plantă anuală ce se usucă după căderea fructelor, ardeiul ornamental este foarte apreciat de specialiștii în grădinărit, datorită efectului său extraordinar.
Dacă doriți ca ardeiul să facă multe fructe și cît mai variat colorate, amplasați-l într-un loc luminos. Adoră să fie răsfățat de razele solare, suportînd temperaturi destul de ridicate. Vara se recomandă ca frunzele să fie pulverizate cu apă de ploaie o dată pe săptămînă.
Din mai pînă-n septembrie, se va uda la trei zile, fără a îneca planta. Pe parcursul iernii, răriți udările pînă la o dată pe săptămînă, lăsînd pămîntul să se usuce între udări.
Pentru a avea fructe frumoase, trebuie să feriți ardeiul decorativ de aparatele de încălzire artificială. În plus, planta nu suportă variațiile de temperatură.
Ardeiul ornamental nu este deloc pretențios în ceea ce privește îngrijirea. Solul în care este sădit trebuie să fie alcătuit din pămînt de grădină, pămînt de frunze și este necesar să aibă în compoziție și 15% fertilizant organic pe bază de bălegar.
Ardeiul nu este sensibil la dăunători, singurul care îl poate distruge parțial este păianjenul roșu. La primele semne de atac se impune fie spălarea plantei sub duș, fie stropirea cu un insecticid.
În cazul în care cumpărați ardeiul în ghiveci, va trebui să îl transplantați într-un vas mai spațios decît cele din comerț, pentru a-și dezvolta mai bine rădăcinile.
Înmulțirea se face în lunile februarie-martie prin semințe, care trebuie sădite într-un vas cu pămînt și cu nisip umed, pînă ce vor ieși primele firicele. Temperatura optimă este de 18-21 grade C. Pe la sfîrșitul lunii martie, se vor scoate răsadurile și se vor planta în ghivece separate.  Atenție! Tulpinile și frunzele plantei sînt toxice! Ardeii sînt comestibili numai după ce se coc, dar sînt foarte iuți!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *