VIDEO | O bună parte din populația raionului Ungheni nu are acces la apă și canalizare

apa potabila, Ungheni
Captură: protv.md

Mai mult de jumătate din populația Moldovei nu are aces la apă și canalizare. Subiectul a fost dezbătut astăzi în cadrul unei conferințe internaționale la care a participat și raportorul ONU pe acest domeniu. Printre localitățile în care un pahar de apă este prețuit altfel, se numără și satul Nimoreni din raionul Ialoveni.

Deja de doi ani accesul la apă potabilă de calitate și canalizare a devenit un drept fundamental al omului. În satele Novaia Nicolaevca și Mănoilești acest drept însă nu se respectă. Fântânile din sat au secat iar în cele care au rămas, apă nu este bună.
Apa din fântânile din Mănoilești nu este bună de băut, însă, în lipsă de altceva, bătrânii o consumă așa.
În situația celor două sate în Ungheni se află 45 la sută din localitățile din Moldova. În alte 65 la sută nu există canalizare. Situația a fost prezentată astăzi în cadrul unei conferințe internaționale desfășurate la Chișinău la care a fost prezent și raportorul ONU.
Premierul Vlad Filat prezent la eveniment recunoaște că apa nu a fost o prioritate pentru țara noastră.
Experții europeni și cei de la ONU spun că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente, deoarece acum în țara noastră volumul de apă pe cap de locuitor este mult sub norma necesară. O soluție ar fi majorarea tarifelor la apă și epurarea apelor reziduale.
In lume peste 880 de milioane de oameni nu au acces la apa potabila. Rapoartele ONU arata ca rezervele de apa sunt epuizate mai rapid decat cele de petrol si gaze,iar pana in 2025, doi din trei oameni vor trai in conditii de stres din cauza lipsei apei.

Sursa: protv.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *