OSCE s-a autosesizat şi… a venit la Călăraşi

osce
Sursa: young.az

Pe 26 octombrie curent, la Călăraşi s-a deplasat o delegaţie a Misunii OSCE în Moldova, în frunte cu şeful adjunct Jan Plesinger. Reprezentanţii OSCE s-au întreţinut, mai bine de o oră, cu edilii oraşului, discuţiile axîndu-se, în temei, pe modul în care se desfăşoară reforma şcolară în instituţiile de învăţămînt de aici.
Deşi presa nu a fost acceptată la discuţii, primarul de Călăraşi, Nicolae Melnic, i-a relatat ulterior reporterului „Expresul” că, de fapt, înalţii oficiali au venit să se documenteze asupra situaţiei creată în rezultatul comasării Liceului rus „Mihail Lomonosov” cu Liceul „Mihail Sadoveanu”.  Se ştie că Valerii Klimenko, cunoscut pentru şovinismul său, s-a implicat în modul cel mai nefericit în acest caz, turnînd, practic, gaz pe foc.
Potrivit primarului Nicolae Melnic, Misiunea OSCE s-a autosesizat în baza mai multor materiale la acest subiect, apărute în mass-media din Moldova. „Ca responsabil de executarea Deciziei Consiliului orăşenesc privind comasarea celor două unităţi, le-am spus oaspeţilor că au existat mici dificultăţi, ca în orice lucru nou, dar că, per ansamblu, lucruile se aşează în albia lor firească. I-am asigurat, cu toată fermitatea şi seriozitatea, că la Călăraşi nu există nici cele mai mici semne de intoleranţă faţă de minorităţile etnice. Or, dovada faptului că anume aşa stau lucrurile sînt chiar eu, care fac parte dintr-o minoritate etnică – cea ucraineană. Şi totuşi, am fost ales de populaţia majoritară, pentru a doua oară consecutiv, primar al oraşului Călăraşi”, a specificat Nicolae Melnic.
Reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova au opinat că ar fi, totuşi, bine ca aici să existe o instituţie de învăţămînt autonomă – pentru copiii vorbitorilor de limbă rusă.
Cum însă legea şi bugetul primăriei nu permit un asemenea lux, edilii oraşului au venit cu o altă soluţie. „Acceptăm să facem acest lucru, dar întreţinerea deplină a unei asemenea instituţii să şi-o asume Valerii Klimenko şi Mişcarea sa „Ravnopravie”.
Nu ne putem permite, la ora actuală, să întreţinem un liceu cu clase în care învaţă doar cîte 4-5 elevi, în timp ce alte instituţii din oraş sînt supraaglomerate”, a subliniat şi viceprimarul de Călăraşi, Vladimir Susarenco.
 Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *