Tot mai neagră devine viaţa nevăzătorilor călărăşeni

Tot mai neagră devine viaţa nevăzătorilor călărăşeni Nici în zi de sărbătoare, oamenii care au fost lipsiţi de bucuria de a vedea lumina zilei, nu au uitat de tristeţe. Şi asta, nu pentru că le este sortit să trăiască în întuneric, ci din cauza politicii sociale duse de stat în ultima perioadă.
Deşi s-au adunat, pe 14 noiembrie, la o conferinţă festivă, prilejuită de Ziua internaţională a nevăzătorilor, cei aproximativ 40 de nevăzători din raionul Călăraşi nu au putut să nu vorbească şi despre problemele cu care se confruntă. Întrebările apărute au vizat, în mod special, surpimarea compensaţiilor nominative şi trecerea la sistemul de ajutor social în bază de anchete sociale. Acum, din cauza noului regulament, pînă şi un televizor color sau o maşină de spălat pot fi considerate obiecte de lux şi… la revedere ajutor social. Nu întîmplător, decizia respectivă a fost numită de unii diabolică.
S-a vorbit şi despre aroganţa unor asitenţi sociali din satele raionului, şi despre unele cazuri de corupere pasivă din partea acestora.
Tot mai neagră devine viaţa acestor oameni. Or, concluzia finală a fost că şi nevăzătorii călărăşeni sînt afectaţi de sărăcie la fel ca sutele de mii de pensionari din republică.
Deşi au fost invitaţi la această discuţie şi reprezentanţii Secţiei Asistenţă Socială Călăraşi, nimeni nu a catadixit să vină să dea răspunsuri la întrebările apărute.
La ora actuală, în raionul Călăraşi sînt circa 150 de nevăzători. Toţi se află în vizorul Organizaţiei teritoriale a Societăţii Orbilor din R. Moldova. Preşedintele Vasile Carp a venit, la adunarea festivă, cu un raport al activităţii organizaţiei teritoriale pe parcursul anului curent, vorbind despre susţinerea acestei categorii de oameni prin anumite sume de bani, produse industriale şi agroalimentare sau prin alte forme de ajutor.
La finele întrunirii, pentru cei prezenţi a fost organizată o masă de binefacere (vezi foto) .
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *