Și-a ieșit din minți natura. A doua roadă de mere şi struguri într-un an

În fotografie: Veaceslav Sîrbu demonstrează strugurii apăruţi recent în via sa
În fotografie: Veaceslav Sîrbu demonstrează strugurii apăruţi recent în via sa

De trei ani încoace, un măr văratic din ograda lui Veaceslav Sîrbu din Ungheni încurcă toate legile naturii. În miez de toamnă, își bucură stăpînul cu… roadă nouă. Culmea e că și cele cîteva tufe de Muscat italian, sădite acum patru ani, acum, în prag de iarnă, au rodit din nou!
”Și-a ieșit din minți natura!”, dă explicațiile la tot ce se întîmplă în gospodăria sa Veaceslav Sîrbu.
Ce-i drept, doar prima roadă a viței de vie a fost de calitate și a bucurat gospodarul cu un gust deosebit și bobițe suculente. A doua oară, strugurii nu au mai reușit să se dezvolte cum trebuie, bobițele rămînînd verzi, mărunte și necomestibile. Tot mărunte și necomestibile s-au făcut a doua oară și merele, dar ingeniozitatea și spiritul gospodăresc al lui Veaceslav Sîrbu și-au spus cuvîntul.  Ce credeți că a făcut bărbatul cu merele? Le-a pus în țuica sa de casă, pentru a crea o aromă mai deosebită băuturii spirtoase.
Cît despre însemnătatea acestui fenomen, bărbatul a auzit de la unii bătrîni că ar fi o minune a naturii și un semn de sus că toamna va fi lungă. Veaceslav Sîrbu susţine că s-a convins de veridicitatea spuselor celor mai în vîrstă, dar nu s-a așteptat să vadă chiar în ograda proprie această minune, mai ales la vița de vie.
Pe de altă parte, specialiștii în domeniul agriculturii afirmă că nu este nimic ieşit din comun în cazul în care pomii fructiferi înfloresc din nou, chiar și în luna octombrie. ”Fenomenul de înflorire și înmugurire a copacilor în lunile de toamnă nu este ciudat și se întîmplă deja mai mulți ani la noi”, a declarat Viorel Scutaru, șef adjunct al Direcției Agricultură și alimentație Ungheni, după care a venit și cu explicațiile de rigoare: „Anul acesta a fost secetos, mărul și alte culturi nu au produs ceea ce a fost programat genetic. Toamna, avînd condițiile climaterice precoce, pomii încearcă să producă din nou”.
În ceea ce priveşte apariţia strugurilor, Viorel Scutaru a recunoscut că nu a mai văzut vreodată roadă nouă, în luna noiembrie, la vița de vie . ”Este chiar ceva ieșit din comun”, a subliniat  specialistul în agricultură. Dînsul și-a exprimat convingerea că asemenea anomalii nu vor afecta ciclul de iarnă-primăvară al pomilor fructiferi și al viței de vie. ”La finele lui noiembrie ciclul va reintra în normalitate, iar primul îngheț va stopa tot procesul de producere”, a punctat Viorel Scutaru.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *