O familie din Blindeşti s-a aflat la un pas de turbare

rabie la vite
Sursa: ua.all.biz

Observaseră oamenii – o familie din satul Blindeşti, raionul Ungheni – că, de la o habă de vreme, viţelul lor de şapte luni nu vrea nici să bea, nici să mănînce. Doar saliva întruna. Ca să salveze oarecum situaţia şi munca lor de mai bine de jumătate de an, au hotărît să-l taie.
Au chemat vecinii, prietenii şi… hai la treabă. Norocul celor zece persoane ce au participat la sacrificarea animalului că nu s-a găsit, în acea zi, nici o gospodină care să le pregătească o friptură, aşa cum este obiceiul la moldoveni. Norocul lor că s-a găsit un vecin mai suspicios, care a şi anunţat serviciul sanitar-veterinar că s-ar putea ca viţelul cu pricina să fi fost bolnav.
„Toate simptomele arătau că animalul într-adevăr era bolnav”, spune Valeriu Echim, şeful Serviciului sanitar-veterinar de stat Ungheni, după care adaugă: „Mai tîrziu, şi analizele au confirmat: viţelul avea rabie (turbare)”.
Familia respectivă, nefiind informată despre simptomele bolii, au sacrificat bovina, pielea şi capul le-au îngropat la o adîncime de un metru în pămînt, iar carnea a fost mărunţită şi depozitată în congelator.
În prezent, toţi cei ce au participat la tăierea animalului se află sub supravegherea medicilor, iar carnea a fost ridicată şi arsă.
Potrivit şefului Serviciului sanitar-veterinar, cazurile de rabie în raionul Ungheni sînt în creştere. De la începutul acestui an, s-au înregistrat deja 18 cazuri, dintre care în luna octombrie – patru. Vina pentru ele, în marea majoritate a cazurilor, o poartă vulpile.
„Este o situaţie critică şi alarmantă”, susţine Valeriu Echim, menţionînd că a atras atenţia asupra acestei stări de lucruri de nenumărate ori. Populaţia de vulpi, în zona de frontieră, a tot crescut din an în an, astfel că a devenit deja o problemă arzătoare. În prezent, se lucrează la nimicirea vulpilor, de comun acord cu Asociaţia vînătorilor şi pescarilor.
Animalele domestice din gospodăriile unde au fost înregistrate focarele vor fi vaccinate atunci cînd temperatura aerului va mai scădea. „Dar vaccinul nu ne salvează în totalitate, pentru că boala deja există şi trebuie de luptat cu ea”, a subliniat Valeriu Echim.
Totodată, trebuie încă de muncit în ceea ce priveşte informarea populaţiei, astfel ca oamenii să fie mai precauţi, să nu lase animalele în cîmp, fără supraveghere.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *