La Ungheni – Centru regional de formare. La Călăraşi – Centru pentru accesul publicului la internet

bibliotecarele din raionul Călăraşi discută despre Novateca.
În fotografie: bibliotecarele din raionul Călăraşi discută despre Novateca.

Biblioteca publică “Dimitrie Cantemir” din Ungheni va deveni, în scurt timp, un Centru regional de formare profesională pentru bibliotecari. În R.Moldova vor fi deschise doar şase astfel de centre, care vor da bibliotecarilor posibilitatea să ofere acces gratuit cetățenilor la computere și Internet, să colaboreze mai strîns cu reprezentanții comunităților locale și să dezvolte servicii noi de bibliotecă. Şi asta, datorită programului Novateca, finanțat de Fundația “Bill & Melinda Gates”.
“Biblioteca noastră va oferi instruire bibliotecarilor din raioanele învecinate, dar şi de la bibliotecile sătești din raionul Ungheni”, a explicat Aliona Manciu, şefa serviciului asistență metodologică de specialitate, coordonatoarea Centrului respectiv.
“Biblioteca “Dimitrie Cantemir” a demonstrat atît dorinţa bibliotecarilor de a participa la programul respectiv, cît şi angajamentul administraţiei publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a bibliotecii și a întregii comunităţi”, se arată într-un comunicat al Programului Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și operatorul național de telecomunicații din Moldova – Moldtelecom.
Procesul de dotare a bibliotecii cu echipamente și computere va începe în 2013.
De notat că astfel de centre vor mai fi deschise la:  Soroca, Orhei, Leova, Ceadîr-Lunga și Căușeni.
Biblioteca publică raională din Călăraşi, dar şi alte cinci biblioteci din R.Moldova (Drochia, Telenești, Hîncești, Cahul și Taraclia) vor fi transformate în centre pentru accesul publicului la internet. Ulterior, vor fi selectate şi cîte 5-8 biblioteci sătești din aceste raioane, astfel ca, pînă la sfîrşitul anului 2013, cel puțin 60 de biblioteci publice să fie modernizate.
Pe 1 noiembrie curent, la Călăraşi a fost deja organizat şi un seminar pentru lucrătorii celor peste 40 de biblioteci publice din raion, genericul fiind: „Biblioteca – spaţiu al informării şi comunicării”. Celor prezenţi li s-a vorbit despre programul Novateca, despre modernizarea bibliotecilor. Drept exemplu edificator  în acest context a servit biblioteca publică din satul Păuleşti, o localitate mică, dar cu o bibliotecă publică modernizată cu ajutorul logistic şi practic al lui Ethan Clame, voluntar al Corpului Păcii din SUA. Astfel, aceasta a devenit un adevărat centru de atracţie pentru săteni şi, în mod special, pentru copii.
La seminar au fost abordate şi alte subiecte, unele dintre ele în absolută premieră, cum ar fi: „Copii în dificultate – cum îi poate ajuta biblioteca”. Au fost şi comunicări despre activităţi practice în implementarea altor proiecte, cu implicarea mai multor biblioteci publice din raion.
Revenind la Novateca, merită să fie spus că vor putea beneficia de acces la servicii gratuite de internet, per total, aproximativ 350 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.
Novateca a început deja cursurile de formare profesională pentru bibliotecarii centrelor regionale de formare. De la Ungheni au participat două persoane: Aliona Manciu şi Ala Mutilică.
În scurt timp, şi la Ungheni, şi la Călăraşi bibliotecile vor fi dotate cu cel mai performant echipament.
Lucia Bacalu, Tudor Josanu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *