Dor de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

Dor de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici Sala de lectură a bibliotecii publice raionale Nisporeni a devenit neîncăpătoare pe 24 octombrie, în ziua cînd aici s-a desfăşurat manifestarea culturală „Două inimi în acelaşi dor”, dedicată memoriei celor două stele – Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.
Pentru început, moderatoarea activităţii, Maria Fărîmă, a anunţat un minut de reculegere în memoria marilor interpreţi, care au trecut în nemurire cu 20 de ani în urmă, pe 29 octombrie. S-au stins într-un stupid accident rutier de lîngă Coşereni, la 40 de kilometri de Bucureşti.
Apoi, directoarea bibliotecii, Elizaveta Tîmbur, a vorbit despre contribuţia celor doi la renaşterea naţională, despre moştenirea pe care ne-au lăsat-o şi care va dăinui veşnic în istoria muzicii şi culturii noastre naţionale.
Pe marginea expoziţiei de publicaţii, reunite sub genericul “Două veţi şi o dragoste”, a făcut o trecere în revistă Maria Olaru.
Pentru a înveşnici clipele de trăire sufletească, a urmat un recital poetic plin de dor, închinat marilor artişti. Ana Micaliuc a dat citire unui eseu propriu, întitulat „Doina şi Ion”. Victoria Barila, Ana Nastasiu, Ana Lupei au citit versuri emoţionante, semnate de Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi Valentin Barda. Titlurile poeziilor vorbesc de la sine: “Floarea s-a posomorât”, “Moartea prietenilor”, “Două flăcări”.
Medalionul muzical ce a urmat a constituit punctul culminant al evenimentului. Vocile Doinei şi a lui Ion au răsunat din nou, trezind vii amintiri şi prilejuind clipe de înălţare sufletească.
“Muzica Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici înseamnă mai mult decît muzică. Cu ea s-au deşteptat zeci şi sute de moldoveni. Muzica lor este imnul adevărat al independenţei noastre, este muzica Zilei de 31 august 1989”, a ţinut să sublinieze Elizaveta Tîmbur, după care a făcut un apel către cei prezenţi: “Să nu uităm, aceşti doi mari titani ai culturii sînt un exemplu de rezistenţă, de cultură, de verticalitate. Să apreciem, să înveşnicim şi să perpetuăm valorile naţionale autentice”.

Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *