Despre corupţie: doar cazuistică sterilă şi detalii minuscule

CNA
Sursa: radiochisinau.md

Raionul Călăraşi a fost primul din republică, în care Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) au hotărît să dea startul unei campanii naţionale de „likbez” juridic. Pe 15  noiembrie, aici s-a desfăşurat  un seminar, la care au fost invitaţi funcţionari publici, agenţi economici, dar şi alte categorii de ascultători.
Cele două doamne elegante, Mirandolina Suşiţcaia, procuror în Procuratura Anticorupţie, şi Tatiana Mostovei, inspector principal al CNA,  au încercat să-i familiarizeze pe cei prezenţi  cu anumite detalii şi elemente din bucătăria activităţii instituţiilor pe care le reprezintă. Dar s-au cam poticnit.
În debutul seminarului, Tatiana Mostovei a ţinut să „liniştească” asistenţa: „Nu am ales raionul Călăraşi, fiindcă ar fi mai corput decît altele…”. Această afirmaţie însă a stîrnit rumoare în sală, opinia publică din Călăraşi fiind încă oripilată de un caz recent de corupţie de aici, mediatizat de toată mass-media, inclusiv de „Expresul”.
Nici modul în care au decis cele două doamne să-i familiarizeze pe călărăşeni cu domeniul vizat nu a fost cel mai fericit. Or, întrebările, gen: „Ştiţi cine e cea mai coruptă instituţie din Moldova?”, „Ce este mita?” sau „Cum trebuie să procedaţi cînd vi se propune mită?”, au creat impresia că ele credeau că au în faţă nişte copii de la grădiniţă. Iar comunicările îndelungate pe marginea unor sondaje de opinii şi multiplele exemple ale cazurilor de corupţie doar din învăţămînt au trezit nedumerirea.
Şi a mai fost un aspect supărător de insistent. Pe parcursul întregului seminar, s-au tot auzit avertizări: „Fiţi atenţi cui daţi  informaţii şi ce informaţie daţi”, căci „vine presa care exagerează lucrurile”.
Timp de mai bine de o oră şi jumătate, cei din sală nu au auzit nimic concret despre numeroasele cazuri de  mare corupţie, semnalate de mass-media, nu au aflat răspunsul la o întrebare deja veşnică la noi: „De ce nu există o finalitate clară a cazurilor de corupţie descoperite, de ce nimeni nu e tras la răspundere?”. Doar cazuistică sterilă şi detalii minuscule…
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *