Bolnavi fără să ştie că-s bolnavi
Ştiaţi că peste 50% de pacienţi cu diabet zaharat nu ştiu că sînt bolnavi? Şi asta, în timp ce numărul bolnavilor creşte simţitor în lumea întreagă. Dacă, în prezent, sînt peste 250 milioane de bolnavi cu diabet zaharat, peste 10-12 ani, numărul acestora, potrivit unui pronostic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, va ajunge la 380 de milioane.
În raionul Ungheni sînt înregistraţi peste 1600 bolnavi cu diabet zaharat. De menţionat că în ultimii zece ani numărul lor s-a dublat. La un bolnav, căruia i s-a stabilit boala, revin doi-trei bolnavi care nici nu-şi dau seama că suferă de diabet zaharat.
Diabetul se dezvoltă încet, pe ascuns. La început, apar: oboseala, durerile de cap periodice, scăderea vederii, scăderea din greutate, durerile în picioare. Această stare se numeşte prediabet sau diabet ascuns.
Foarte puţini, în asemenea cazuri, se adresează la medic şi nu-s investigaţi la glicemie. Dar anume în această fază e nevoie deja de tratament. Practica arată că mai bine de jumătate din aceşti pacienţi, dacă respectă întocmai sfaturile medicului şi tratamentul corespunzător, trec în grupa persoanelor sănătoase şi astfel previn complicaţiile diabetului zaharat.
Iar complicaţiile sînt dintre cele mai serioase. Cel mai des sînt afectate vasele de singe, nervii, inima, creierul, rinichii. Poate surveni orbirea, insuficienţa renală etc.
E bine de ştiut că bolnavii cu hipertensiune arterială, dermatite, hepatite, obezitate fac parte din grupa de risc. De aceea ar fi bine să-şi facă de cel puţin 1-2 ori pe an investigaţia glucozei sîngelui.
Cu cît diabetul e depistat mai devreme, cu atît viaţa e mai uşoară. Nu ezitaţi să vă adresaţi medicului.
Apropo, pe 14 noiembrie, va fi marcată Ziua internaţională a diabetului zaharat.
Anastasia Babiuc,
medic endocrinolog, Ungheni
Lasă un răspuns