Au vorbit despre poezie, har şi… muncă

În fotografie: Tinerii condeieri din Nisporeni
În fotografie: Tinerii condeieri din Nisporeni

Tinerii condeieri din Nisporeni s-au întrunit la o masă rotundă cu genericul „Fiecare autor este unic prin cuvintele sale”. Evenimentul a avut loc în Sala de lectură a Bibliotecii publice raionale şi a fost prilejuit de Săptămîna naţională a tineretului.
Moderatoarea, Ana Izbaş, şefa oficiului tineret, a ţinut să menţioneze că la Nisporeni sînt muţi tineri talentaţi şi că e firesc să se întrunească.
Tonul discuţiei a fost dat de eleva Liceului „Boris Cazacu”, Nicoleta Donos (15 ani). Ea a dat citire unor poezii din proaspăta sa plachetă „Ador să calc pe vîrf de Everest”, apărută la editura „Ancestrala”. Apoi a continuat, cu cîteva poezii din creaţia sa, şi Magdalena Andronache de la acelaşi liceu. Firul discuţiei a fost preluat ulterior de către Maria Fărîmă, şi ea liceană, care a menţionat că „tineretul este forţa intelectuală a viitorului”.
La întrebarea moderatoarei: „ De unde vine harul scrisului”, o parte din cei prezenţi au răspuns: „De la Dumnezeu”. Nicoleta Donos a ţinut însă să sublinieze că doar 1% e de la Dumnezeu, restul – 99% – sînt muncă, muncă şi iar muncă. Un singur lucru e cert: poeţii nu se nasc pe bandă rulantă.
Vorbitorii, în bună parte, au menţionat că poezia pune în mişcare gîndirea, inteligenţa, iar unii din ei au subliniat că a face poezie sau proză e un curaj, care te împinge înainte.
La eveniment au participat şi specialiştii Secţiei Cultură şi Turism Nisporeni: Maria Zmeu, Nadejda Mucu şi Grigore Drăgan. Toţi au venit cu sfaturi utile. Mai mult ca atît, Maria Zmeu le-a propus tinerilor condeieri incinta Casei raionale de cultură pentru şedinţele lărgite ale cenaclului literar, iar umoristul Grigore Drăgan le-a descreţit  frunţile cu unele glume.
Nu a lipsit nici expoziţia de carte, care, de data aceasta, a avut genericul: „Tineretul este speranţa lumii”.
Tinerii condeieri nisporeneni au convenit să se revadă la lansarea cărţii Nicoletei Donos, preconizată pentru 16 noiembrie curent.
Ina Landa 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *