Au comemorat doi excepţionali oameni de cultură călărăşeni
„Vibraţii pe strună de vioară..” – cu acest generic, săptămîna trecută, s-a desfăşurat la Casa de cultură din Călăraşi un spectacol în memoria maeştrilor Vladimir Dodon şi Dumitru Haisan, doi iscusiţi violonişti, două personailtăţi notorii din lumea culturii călărăşene, trecuţi, acum cîţiva ani în urmă, în lumea umbrelor.
Datorită activităţilor lor inedite, ei au rămas şi vor rămîne în memoria călărăşenilor. Cei doi au fost profesori de muzică. Valdimir Dodon i-a condus, timp de decenii la rînd, în lumea muzicii, pe elevii Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călăraşi. Dumitru Haisan a exercitat aceeaşi funcţie la Şcoala de Arte din Călăraşi. Ambii au fost oameni de o blîndeţe remarcabilă, de o imensă bunătate sufletească, de o omenie mar rar întîlnită în zilele noastre. Pe deasupra, au mai fost înzestraţi cu un talent de excepţie şi un ataşament deosebit faţă de vioară, faţă de cîntecul ei, de sunetul ei.
Azi, probabil, încă foarte mulţi călărăşeni îşi amintesc de „Balada” lui Ciprian Porumbescu în inegalabila interpretare a lui Dumitru Haisan, care făcea ades ca pe obrajii ascultătorilor să se prelingă o lacrimă nestăpînită. Vladimir Dodon, în paralel cu orele de muzică, a purces la confecţionarea instrumentelor muzicale, în temei viori care, în scurt timp, i-au dus faima departe peste hotare. Răsfoind presa vremii, poţi găsi numeroase relatări despre concertele susţinute de renumite orchesre în cele mai diverse colţuri ale lumii, muzicanţii folosind viorile confecţionate de lutierul călărăşean. Pe parcursul vieţii, maestrul a luat cunoştinţă de experienţa unor meşteri în confecţionarea viorilor din România, Franţa, Polonia, ceea ce i-a permis să atingă culmile măiestriei în acest domeniu.
În acea zi de comemorare a celor doi mari maeştri călărăşeni, în sala Casei de cultură din Călăraşi s-a adunat multă lume. Şi-au amintit de ei, au vizionat fotografii cu ei, au ascultat bucăţi muzicale interpretate de ei, au recitat poezii şi au vorbit despre viaţa şi opera lor. Au fost cuvinte cu adevărat înălţătoare despre cei doi mari dispăruţi.
De menţionat remarcabila şi demnă de toată lauda ideea celor de la Direcţia Raională Cultură şi Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru”, care au trudit la pregătirea şi desfăşurarea acestui spectacol omagiar.
Tudor Josanu
Lasă un răspuns