Alimentația corectă pe timp de iarnă

„SPUNE DA PENTRU SĂNĂTATEA TA”.Respectarea unei diete alimentare corectă pe timp de iarnă e dificilă, dar nu şi imposibilă. Este  necesar doar să ținem cont de echilibrul alimentar. Iarna, „ceasul biologic” al organismului nostru suportă mari presiuni atît din partea luminii, care devine mai puțină, cît şi a temperaturilor scăzute în exterior. Acestea provoacă scăderea imunității, modificări ale funcțiilor hormonale şi ale metabolismului. Sînt argumente serioase pentru o alimentație sănătoasă pe timp de iarnă.
Iarna ne mişcăm mai puțin, iar acest lucru duce la pierderea redusă a energiei organismului. Totodată, în această perioadă, organismul nostru produce mult mai puțină melatonină, fapt pentru care deseori ne simțim obosiți și lipsiți de energie, iar acest lucru ne face să credem că, mîncînd mai mult, vom recuperea energia necesară. De cele mai dese ori, mîncarea pe care o alegem are foarte multe calorii și carbohidrați, fapt pentru care reușim cu uşurinţă să adăugăm în greutate în doar una-doua săptămîni.
Cum să ne alimentăm corect iarna?
Regula numărul unu: consumaţi mîncare caldă. Aici ne referim nu doar la ciorbe și supe, ci şi la garnituri şi băuturi. Regula doi: reduceți din dulciuri, mai ales tortele şi checurile, dar și băuturile cu conţinut sporit de zahăr. Regula trei: favorizați în alimentația dumneavoastră bulioanele, supele din legume şi cele din boboase. Regula patru: consumați cît mai multe legume. Legumele preparate pe abur sau fierte sînt obligatorii pe masa dumneavoastră. Regula cinci: reduceți consumul de cofeină. Mult mai folositor pe timp de iarnă e un ceai din plante, care nu doar vă va calma, încălzi, dar şi vă va diminua din foame. Regula şase: dormiţi mai mult. Somnul crează senzaţia „încălzirii” organismului, senzaţie pe care omul o obţine consumînd carbohidrați, adică – dulciuri. Regula  şapte: activitatea fizică! Mai ales iarna, trebuie să ne mişcăm permanent. Pentru a menține un nivel optim al metabolismului, al dispoziţiei şi a formei fizice, e suficient să facem 30 de minute de exerciţii zilnic.
Meniul aproximativ pe timp de iarnă:
Dimineața – cereale cu lapte cald sau două sandvichuri cu pîine crocantă și cașcaval. Al doilea dejun poate fi compus din fructe: banane, mere, citrice sau o chiflă din cereale integrale şi o bucăţică de brînză degresată. La prînz e indicată o supă din legume, carne de vită cu garnitură din legume cu conținut mic de amidon (dovleceii sînt ideali). La chindii încercați un sandvich cu dulceață şi fructe. Seara, la cină, sînt acceptate făinoasele, dar obligatoriu însoţite cu sos din legume sau tomate. Puteţi gusta şi puţină brînză, dar cu condiţia ca toate astea să nu fie consumate nemijlocit înainte de somn. Ţineţi minte – de alimentația corectă depinde nu doar dizpoziţia dumneavoastră, ci şi sănătatea!
Acest material a fost publicat cu sprijinul COMPANIEI NAȚIONALE DE ASIGURĂRI ÎN MEDICINĂ în cadrul campaniei de promovare şi sensibilizare „SPUNE DA PENTRU SĂNĂTATEA TA”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *