Agresivitatea a pus stăpînire pe el. Ea şi-a luat cei trei copilaşi şi a plecat la mama

violenta
Sursa: medlive.hotnews.ro

Au trecut zece ani de cînd şi-au înregistrat, în mod oficial, căsătoria. În acel moment, erau fericiţi şi credeau că vor merge, mînă în mînă, pînă moartea îi va despăţi. Nu a fost să fie.
Ori greutăţile ce s-au abătut asupra sa, ori responsabilitatea prea mare, ori anturajul l-au făcut pe el să ia tot mai des paharul în mînă. Iar cînd alcoolul îi învăluie creierul, pierde orice control, agresivitatea pune stăpînire pe el.
Sărmana femeie a răbdat cît a răbdat, dar, într-o bună zi, nu a mai rezistat: şi-a luat cei trei copilaşi şi a plecat la mama ei. Spera, în sinea sa, că soţul ei se va linişti, va înţelege că mai de preţ e familia decît alcoolul. Nu a înţeles. Dimpotrivă, a început s-o insulte, s-o ameninţe pînă şi cu moartea.
Cu toată ruşinea pe care o simţea – aşa sînt moldovencele noastre obişnuite: să tacă şi să rabde – s-a adresat poliţiei. Mai presus de orice este, totuşi, securitatea personală, securitatea şi liniştea copiilor.
A fost obligat să nu mai contacteze cu soţia şi copiii săi
„Din materialele acumulate pe acest caz se constată faptul că M. B. dispune de un comportament uman imprevizibil, care are ca rezultat efectuarea unor acte de violenţă domestică, care este materializată în diferite forme: violenţă psihologică şi fizică aplicate în privinţa reclamantei şi în privinţa copiilor”, se arată într-o încheiere recentă a Judecătoriei Ungheni.
Vorba e că, Comisariatul Raional de Poliţie, după ca a anchetat cazul, a depus în instanţa de judecată o cerere în interesele femeii agresate şi ale copiilor ei. În consecinţă, a fost emisă o ordonanţă de protecţie, bărbatul agresor fiind obligat să nu mai contacteze cu soţia şi copiii săi. În plus, i se interzice să viziteze atît locul de muncă, cît şi domiciliul lor. Interdicţia a fost stabilită pentru o perioadă de trei luni, dar poate fi prelungită, dacă nu vor fi respectate condiţiile prevăzute în ordonanţa de protecţie.
Combaterea violenţei în familie a devenit o prioritate a poliţiei
„Din păcate, nu este singurul caz de acest fel”, susţine Silvian Cobalciuc, şef adjunct al secţiei ordine publică din cadrul Comisariatului de Poliţie Raional Ungheni. De la începutul anului curent, au fost documentaţi 55 de agresori familiali. Tot în această perioadă, au fost pornite şase cauze penale în baza art. 201/1 al Codului penal al Republicii Moldova „Violenţa în familie”.
Oamenii legii spun că demult a venit timpul să spunem cu toţii un nu ferm violenţei în familie. Or, prevenirea şi combaterea violenţei domestice a devenit o prioritate a activităţii Ministerului Afacerilor Interne şi face parte din politica naţională de ocrotire şi sprijinire a familiei.
Sfaturi de la poliţie
Cum să ne protejăm în cazul în are avem alături o persoană agresivă şi violentă?
Încercaţi să găsiţi o cameră din care, în caz de necesitate, puteţi ieşi uşor şi repede. Evitaţi situaţiile de conflict în baie, bucătărie, unde se pot găsi obiecte ascuţite şi tăioase. Determinaţi căile prin care puteţi părăsi uşor locuinţa în cazul în care se agravează conflictul. Stabiliţi în prealabil cu vecinii ca ei să alerteze poliţia dacă aud zgomote suspecte sau strigăte din locuinţa dumneavoastră.  Ascundeţi cheile de rezervă de la locuinţă, astfel ca în momentul de criză să le puteţi lua şi părăsi uşor casa. Puneţi într-un loc sigur o sumă de bani, documentele personale şi ale copiilor. Stabiliţi din timp cu rudele sau prietenii posibilitatea acordării unui refugiu temporar în momentul de criză familială. Dacă situaţia devine critică, părăsiţi imediat locuinţa, chiar dacă nu reuşiţi să luaţi lucrurile de primă necesitate. Ţineţi minte: în pericol este pusă viaţa dumneavoastră şi a copiilor.
Ce facem dacă  am devenit victime ale violenţei în familie?
Anunţaţi poliţia. Depuneţi o plîngere. Prezentaţi-vă la medicul legist pentru un certificat medico-legal care probează leziunile primite în rezultatul agresării. Cereţi protecţie, asistenţă psihologică, pedagogică, socială şi juridică. Nu ezitaţi să vă adresaţi la poliţie! Nu ţineţi în secret problema violenţei în familie.

Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *