Un film documentar despre apă, inspirat din materialele publicate în „Expresul”

Filmări la Nicolaevca
În fotografie: Filmări la Nicolaevca

Studioul OWH Chișinău e din nou la Ungheni. După ce a realizat, acum cîteva luni, un film documentar de excepţie despre oraşul Ungheni, iată că acum lucrează asupra altui film documentar – despre asigurarea cu apă potabilă a localităţilor rurale.
„Pentru mine Ungheniul este deja o regiune familiară. Aici am întîlnit oameni deosebiţi, la care pot să apelez și care ştiu sigur că mă vor ajuta. Printre ei vă număraţi şi voi, cei de la „Expresul”. Vă respect foarte mult pentru modul în care vă implicaţi”, a subliniat Leontina Vatamanu, regizoare de film la Studioul OWH. Dînsa a mai spus că a aflat despre situația complicată în ceea ce priveşte asigurarea cu apă potabilă în zona rurală a raionului Ungheni din pagina web Expresul.com.
Protagoniștii filmului la care se lucrează în prezent vor fi oameni din satele unghenene Rezina și Novaia Nicolaevca, care se confruntă cu o lipsă acută de apă. ”Sperăm că filmul va sensibiliza opinia publică și factorii de decizie. Avem încrederea că lucrurile se vor mișca mai repede, iar problema apei va fi soluţionată cît mai curînd, mai ales că o țară nu poate să se dezvolte dacă nu are acces la apă”, a opinat Leontina Vatamanu, după care a accentuat: ”Ne dorim ca filmul să fie convingător și să emoționeze publicul”. Pentru aceasta, a remarcat regizoarea, realitatea va fi arătată aşa cum este, fără retuşări. Vor avea loc filmări și în alte localități din republică.
Potrivit autorilor, vor fi realizate două variante ale filmului: un scurt-metraj și un film de aproximativ o oră.
Primii spectatori vor fi participanții unei conferințe internaționale, ce va avea loc la Chișinău în noiembrie curent, cînd se va pune în discuție subiectul despre accesul la apă potabilă și sanitație ale comunităților rurale din R. Moldova. Şi conferinţa respectivă, şi filmul fac parte din şirul de acţiuni prevăzute de  proiectul „Asistența tehnică pentru punerea în aplicare a Programului de susținere a politicilor de sector în domeniul apelor”, finanțat de Uniunea Europeană.
Filmul, care, deocamdată,  nu are un titlu, va fi difuzat și la postul public de televiziune „Moldova 1”. Cel mai probabil, în primăvara anului 2013.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *