Sărbători în lanţ la Călăraşi

Călăraşi. 14 octombrie 2012
În fotografie: Călăraşi. 14 octombrie 2012

Chiar dacă a plouat, chiar dacă a fost noros, iar temepratura aerului a mai coborît cu cîteva grade, călărăşenii au avut parte, pe 13 şi 14 octombrie, de un sfîrşit de săptămînă senzaţional. Practic, au marcat trei sărbători, devenite deja tradiţionale: Ziua oraşului Călăraşi – în acest an s-au împlinit 580 de ani de la prima atestare documentară a localităţii; Ziua vinului şi „Toamna de aur”.
Nu e de mirare, în acest context, că la Călăraşi au venit oaspeţi de peste tot: din Franţa, Germania, Polonia, România, Ucraina, Belarus… Au fost prezenţi şi: Dragoş Mandache, directorul executiv al Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, deputatul Dumitru Diacov, Ştefan Chitoroagă, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.
„Sînt ferm convins că aceste frumoase sărbători de toamnă, cînd se face bilanţul anului agricol alături de oaspeţii dragi de pretutindeni, vor fi preluate şi de următoarele generaţii”, a remarcat preşedintele raionului Călăraşi, Ilie Rău. Unde mai pui că podgoriile călărăşene, vinurile şi divinurile ce se produc aici îşi îndreptăţesc, an de an, faima de cele mai bune şi de calitate din Republica Moldova.
În cele două zile, călărăşenii au avut parte de expoziţii, de competiţii sportive, de concerte prezentate atît de artişti amatori locali, cît şi de artişti deja consacraţi, cum ar fi: Igor Cuciuc, Ionel Istrati, El Radu, formaţia „Acord”. Nu au lipsit focurile de artificii sau hora de sărbătoare.
Un eveniment deosebit s-a produs pe 13 octombrie, cînd primarul de Călăraşi, Nicolae Melnic, a semnat al optulea Acord de colaborare cu o municipalitate din afara Republicii Moldova. De data aceasta – cu oraşul ucrainean Iagotin.
„Călăraşiul este cunoscut prin faptul că e o zonă liniştită cu oameni gospodari. Ce trebuie să facă oamenii gospodari? Să se unească, să aibă grijă ca lucrurile să se mişte spre bine şi, în felul acesta, raionul să devină un exemplu pentru întreaga republică”, a menţionat Dumitru Diacov în cuvîntul său de salut. Oaspeţii din străinătate au mers şi mai departe în urările lor. „Vă aşteptăm cît de mai curînd în Europa”, le-au zis ei călărăşenilor.
Reamintim că unghenenii şi nisporenenii au renunţat, în acest an, la sărbătorile devenite tradiţionale la început de octombrie, cînd în întreaga republică se sărbătoreşte Ziua vinului sau „Toamna de aur”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *