Rabia: nu există motive de autoliniştire

rabie la animale
Sursa: cugetliber.ro

14 animale domestice bolnave de rabie (turbare) – acesta este bilanţul, deocamdată provizoriu, al anului 2012 pentru raionul Ungheni.  Cele mai multe au fost depistate la Boghenii Vechi – şapte ovine. De asemenea, au fost înregistrate cinci cazuri de turbare la bovine: trei la Chirileni şi cîte unul la Floriţoaia Nouă şi Măcăreşti. La Măgurele şi Cetireni a fost depistat cîte un cîine turbat.
Tototadă, de la începutul anului, au solicitat asistenţă antirabică 110 persoane accidentate de diferite animale. Medicii au prescris tratamentul antirabic unui număr de 72 de persoane, iar la 10 – şi imunoglobulină antirabică.
Este îmbucurător faptul că de 9 ani în R.Moldova nu s-a înregistrat nici un caz de rabie la oameni. Acesta însă nu este un motiv de autoliniştire, căci situaţia epizootologică prin rabie continuă să se agraveze.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din cauza rabiei, anual decedează în lume aproape 55 mii de oameni. Să nu uităm că rabia e o boală infecţioasă, provocată de un virus foarte  periculos, o boală care nu se supune tratamentului, avînd întotdeauna un sfîrşit letal.
Ca surse principale de infecţie, atît pentru om, cît şi pentru animale, servesc vulpile care, deseori, atacă vitele cornute mari, ovinele, caprele, dar şi cîinii, pisicile. Ulterior, acestea se îmbolnăvesc de rabie. În cîteva zile, apar şi semnele de paralizie: animalul se mică greu sau chiar stă nemişcat; nu poate înghiţi, creînd impresia că se îneacă. Din milă sau din necunoaştere, mulţi oameni încearcă să contacteze cu animalele bolnave, să bage degetele în gura lor, pentru a le ajuta să înghită. E o greşeală care poate deveni fatală. Cel mai indicat, în acest caz, este să fie chemat imediat  specialistul veterinar.
Este cunoscut faptul că virusul la animalele bolnave de turbare se conţine în salivă şi se elimină doar cu ea. Deci, cea mai obişnuită cale de transmitere este muşcătura sau zgîrîetura produsă de animal, dar şi saliva ce a nimerit pe o rană sau înţepătură anterioară.
Cei ce au devenit victime ale unor animale, pentru a preîntîmpina îmbolnăvirea prin rabie, trebuie să cunoască cîteva reguli esenţiale:
– Să solicite obligatoriu asistenţă medicală. Medicii locali vor acorda primul ajutor antirabic -spălarea muşcăturilor, zgîrîeturilor şi salivărilor cu apă şi săpun, prelucrarea lor cu tinctură de iod. Tot ei vor informa Centrul Sănătate Publică raional şi vor îndrepta persoana respectivă la medicul specialist.
– Să se prezinte cît mai urgent posibil la medicul rabiolog şi să respecte întru totul prescripţiile acestuia. În perioada tratamentului sînt interzise categoric băuturile alcoolice şi eforturile fizice.
Vaccinul este unicul  mijloc specific de tratament profilactic, care poate preveni îmbolnăvirea şi salva viaţa pacientului.
Sergiu Talmaci, şeful secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile de la Centrul Sănătate Publică Ungheni.
Grigore Popa, şeful secţiei SADRSV şi PSPA Ungheni 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *