Gutuia – aurul toamnei

gutuie, ieftin, utilUn fruct parfumat cu pulpa tare şi astringent, care te măgulește cu aspectul său galben strălucitor și cu un miros intensive. Nu întîmplător, se spune că toamna miroase a gutuie. Conţine importante cantități de fibre alimentare, are proprietăți dezinfectante, favorizează eliminarea acidului uric şi are un conţinut scăzut de calorii. Este un adevărat depozit de vitamine A, C, E, K şi complexul de vitamine B; minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu, zinc).
De ce trebuie să consumi gutuia?
Conține antioxidanți puternici, care protejează organismul de radicalii liberi. Adică, reduce riscul de cancer și încetinește procesul de îmbătrînire. La fel de eficientă este gutuia și în cazul stărilor de stres, anxietate (frică), irascibilitate (nervozitate). Gustul astringent al fructului i-l conferă taninurile, elemente care protejează membrana mucoasă a intestinelor și reduce riscul de cancer la colon. De aceea este indicat în tratamentul diareei şi enteritei (inflamație a mucoasei intestinului subțire). Deoarece este bogată în fibre alimentare, gutuia, fiind consumată regulat, te ajută să slăbești. În plus,  reduce colesterolul din sînge. Ajută la digestive, iar persoanele care suferă de ulcer gastric pot consuma regulat acest fruct.
Datorită conţinutului de potasiu şi vitaminei C, gutuia, asigură sănătatea sistemului cardiovascular şi reduce riscul bolilor de inimă. Dacă este consumată regulat, gutuia se dovedește eficientă şi în cazul bolilor de tuberculoză, dizenterie, insuficiență hepatică. Sucul de gutui este bun pentru cei care suferă de anemie, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli ale tractului gastro-intestinal și chiar astm. Este un bun tonic pentru menținerea sănătății optime a organismului.

Atenţie! Semințele de gutuie sînt otrăvitoare şi nu trebuie să le consumi. Fructele crude pot provoca iritații în gît și pot cauza dificultăți de respirație.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *