Dreptul la replică | Campania „ Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu” – într-un duh de ortodoxie românească

Sursa: frontpress.ro

Pe 28 septembrie, în ziarul “Expresul” a fost publicată ştirea “Icoane de la Patrirhia Română cu inscripţii în limba… rusă”, semnată de Tudor Josanu,  prin care ASCOR Chişinău era acuzată că distribuie în şcolile din R. Moldova 6000 de icoane, donate de Patriarhia Română, cu inscripţii în limba rusă, promovînd astfel limba rusă în instituţiile noastre de învăţămînt.
ASCOR menţionează următoarele: icoanele donate de Patriarhia Română către ASCOR sînt realizate la Bucureşti de un atelier de icoane în urma organizării unui concurs. Toate icoanele donate de Patriarhia Română sînt identice şi poartă chipul Maicii Domnului, iar pe faţă sînt inscripţionate iniţialele în limba română: M.D. (Maica Domnului).
Icoanele care poartă inscripţii în rusă, greacă şi română, formează obiectul unei donaţii de 1000 de icoane, primite de ASCOR Chişinău pe 08.04.2011 din partea Schitului Lacul a Mănăstirii Sfîntului Pavel (Sfîntul Munte – Grecia). O bună parte dintre ele au fost depozitate pentru a fi ulterior donate, alături de cele primite de la Patriarhia Română, ţinînd cont de anvergura campaniei şi de faptul că la acel moment între ASCOR Chişinău şi Ministerul Educaţiei nu era încheiat nici un acord care să permită instalarea icoanelor în şcoli.
În legătură cu faptul că instituţiile de învăţămînt din raionul Călăraşi au fost printre ultimele ce au intrat în posesia acestei donaţii, iar stocul de icoane primite de la Patriarhia Română aproape se epuizase, ASCOR Chişinău a considerat necesar a distribui în raionul Călăraşi icoane primite din Sfântul Munte ATHOS alături de cele primite de la Patriarhia Română, pentru a nu lăsa şcolile de aici fără icoane.
Contrar celor publicate, ASCOR a donat instituţiilor de învăţământ din R. Moldova 1000 de icoane donate de Schitul Lacul (ATHOS) şi peste 5000 de icoane donate de Patrirhia română.
Biroul de presă ASCOR


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *