Comunicat: Campania naţională "Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu" se desfăşoară într-un duh de ortodoxie românească!

Comunicat: Campania naţională "Icoana în liceu - fereastră spre Dumnezeu" se desfăşoară într-un duh de ortodoxie românească!În data de 27 septembrie 2012, pe site-ul www.expresul.com a fost publicată următoarea ştire, semnată de Tudor Josanu:
ICOANE DE LA PATRIARHIA ROMÂNĂ CU INSCRIPŢII ÎN LIMBA…RUSĂ
194 de icoane cu chipul Maicii Domnului ţinînd pe pruncul Iisus în braţe, pictate de un pictor basarabean, au fost  repartizate gratuit, zilele trecute, şcolilor din raionul Călăraşi. „Sînt o donaţie din partea Patriarhiei Române”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor Români Ortodocşi (ASCOR), care le-au adus în Republica Moldova.
De notat că icoanele au ajuns în custodia Patriarhiei Române din Muntele Sfînt Athos, purtînd pe partea lor din faţă scurte citate biblice, scrise în limbile rusă şi greacă. Pe verso găsim o scurtă caracterizare a icoanei în limba română.
Andrei Ciubotaru, şeful Direcţiei Raionale Învăţămînt Călăraşi, a declarat că a susţinut iniţiativa  Patriarhiei Române şi a permis instalarea icoanelor respective în şcolile unde se predă cursul de religie.
„Toate bune, bună intenţie şi acţiune a Patriarhiei Neamului, a tinerilor ortodocşi”, a menţionat  Sergiu Cojocaru, şeful Direcţiei Cultură Călăraşi, după care însă a punctat: „Nu înţeleg de ce,  prin aceste icoane, Patriarhia Română pune umărul la propagarea, în Basarabia, a limbii ruse, care se simte aici mai bine ca la ea acasă şi fără gestul respectiv. În acest caz, chiar îţi vine să spui, aidoma împăratului roman Iuluis Cezar care, văzînd printre asasinii săi pe cel mai bun prieten, a exclamat: Şi tu, Brutus?”.
Per ansamblu, potrivit reprezentanţilor ASCOR, în R.Moldova vor fi donate circa şase mii de astfel de icoane, care îşi vor găsi locul, preponderent, în gimnazii şi licee.

Menţionăm că la moment, ASCOR Chişinău desfăşoară campania naţională „Icoana în liceu – fereastră spre Dumnezeu”, începută cu binecuvântarea PF Daniel Ciubotea, Patriarhul BOR. Astfel, ASCOR a intrat în posesia a 5650 de icoane româneşti cu chipul Maicii Domnului ce au fost distribuite în majoritatea raioanelor Republicii Moldova.
La 20 septembrie 2012, echipa ASCOR s-a deplasat la Călăraşi pentru a dona icoane şi instituţiilor de învăţământ din acest raion. La întrunire au fost prezenţi directori a peste 20 de gimnazii şi licee din Călăraşi. În rândurile următoare vom dezminţi informaţiile vădit denaturate din materialul de mai sus:
1. Icoanele care au fost donate de Patriarhia Română către ASCOR sunt realizate la Bucureşti de un atelier de icoane în urma organizării unui concurs.
2. Toate icoanele donate de Patriarhia Română sunt identice şi poartă chipul Maicii Domnului, iar pe faţă sunt inscripţionate iniţialele în limba română:  M.D. (Maica Domnului).
3. Icoanele care poartă inscripţii în rusă, greacă şi română, formează obiectul unei donaţii de 1000 de icoane, primite de ASCOR Chişiтău la data de 08.04.2011 din partea Schitului Lacul a Mănăstirii Sfântului Pavel (Sfântul Munte – Grecia). O bună parte din aceste icoane au fost depozitate pentru a fi ulterior donate alături de cele primite de la Patriarhia Română, ţinând cont de anvergura campaniei şi de faptul că la acel moment între ASCOR Chişinău şi Ministerul Educaţiei nu era încheiat nici un acord care să permită instalarea icoanelor în şcoli.
4. În legătură cu faptul că instituţiile de învăţământ din raionul Călăraşi au fost printre ultimele care au intrat în posesia acestei donaţii, iar stocul de icoane primite de la Patriarhia Română aproape se epuizase, ASCOR Chişinău a considerat necesar a distribui în raionul Călăraşi icoane primite din Sfântul Munte ATHOS alături de cele primite de la Patriarhia Română, pentru a nu lăsa şcolile din acest raion fără icoane.
5. Este foarte relevant şi faptul că prototipul icoanelor donate de Schitul Lacul – ATHOS, a fost pictată în Basarabia acum 100 de ani în urmă, la iniţiativa unor români din raionul Criuleni, pentru a fi donată Schitului Lacul. Iar la scurgerea a 100 de ani, prin rânduiala Maicii Domnului şi cu osteneala obştii Schitului Lacul, această icoană a Maicii Domnului (care singură şi-a zugrăvit chipul) s-a întors acasă după atâta timp ( în 1000 de exemplare).
6. Pe faţa icoanelor primite din Sfântul Munte ATHOS, nu este inscripţionat nici un text biblic, ci doar numele icoanei (AVTOGRAPHISIS) în trei limbi: rusă, română şi greacă (cu caracter mic, scris care de la distanţa de 2 metri nu se mai observă în general).
7. Icoana care apare în materialul publicat de Tudor Josanu nu aparţine ASCOR. Pe de altă parte menţionăm că în discuţiile purtate la Călăraşi cu domnul Tudor Josanu, acesta nici nu a dorit să asculte explicaţiile ASCOR ci doar ne acuza de rusofilie şi trădare de ţară (fără a cunoaşte că o icoana Maicii Domnului Avtographisis este pictată în Basarabia iar cealată în România), menţionând că şcolile nu au nevoie de asemenea icoane chiar dacă generaţia tânără se află într-o criză morală profundă. Făcând abstracţie de la aspectul lingvistic, trebuie să scoatem în relief faptul că ortodoxia stă deasupra naţiunilor, iar cei care pun naţiunea în faţa Ortodoxiei, cad în erezia filetismului.
8. Menţionăm că icoanele primite de la Patriarhia Română au fost donate tuturor instituţiilor de învăţământ preuniversitar, ci nu doar în instituţiile unde se predă obiectul opţional Religia.
9. Reiterăm că, contrar celor publicate în www.expresul.com, ASCOR a donat instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova 1000 de icoane donate de Schitul Lacul (ATHOS)  cu inscripţii pe faţă în trei limbi şi peste 5000 de icoane ce reprezintă chipul Maicii Domnului şi poartă pe faţă iniţialele M. D. (Maica Domnului) în limba română.
10. Ţinând cont de informaţia vădit denaturată publicată pe www.expresul.com, ASCOR Chişinău, în cel mai scurt timp va solicita administratorilor acestui site şi domnului Tudor Josanu personal, în baza unei cereri prealabile, să dezmintă informaţia publicat într-un alt material, în baza celor menţionate în acest comunicat, în caz contrar vom fi nevoiţi să ne adresăm în instanţa de judecată pentru a scoate la suprafaţă adevărul şi pentru a nu permite nimănui să atenteze la această Campanie Naţională iniţiată cu binecuvântarea  PF Daniel Ciubotea, într-un duh de ortodoxie românească.
Biroul de presă ASCOR


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *