Asparagus, planta supranumită ”Umbra iepurelui”

Asparagus, planta supranumită ”Umbra iepurelui”Cunoscut sub denumirea populară de „Umbra iepurelui“, Asparagusul este o plantă mereu verde, avînd lăstari lungi, subţiri, flexibili, pe care sînt prinse frunzele. Unele specii de Asparagus înfloresc toamna, florile avînd dimensiuni mici de forma unor steluţe – de cele mai multe ori, de culoare albă. Aspectul decorativ al plantei este îmbogăţit şi de fructele sale – mici sfere roşii, care însă sînt otrăvitoare.
Atît aspectul ei de ferigă, cît şi uşurința cu care poate fi îngrijită, au contribuit la răspîndirea plantei masiv şi rapid. Fiind o plantă decorativă de apartament, Asparagusul poate fi așezat în coșuri suspendate, iar vara poate fi scos pe balcon.

Îngrijire
Toate speciile de Asparagus preferă locurile luminoase, însă ghiveciul trebuie amplasat într-un loc ferit de razele directe ale soarelui. Planta trebuie ferită de frig, iar în sezonul rece aceasta nu trebuie ţinută la o temperatură mai mică de 15 grade Celsius. Unele specii rezistă şi la temperaturi mai scăzute, însă nu mai mici de zero grade. Asparagusul trebuie udat vara din abundenţă, zilnic. Odată cu sosirea iernii, această operaţiune se efectuează mai rar, lăsînd ca solul să se usuce între udări. Atunci cînd aerul este foarte uscat, e bine ca frunzele să fie pulverizate cu apă. Din luna martie şi pînă în septembrie, în apa folosită la udat se poate amesteca, odată la 15 – 20 de zile, îngrăşămînt lichid pentru plante verzi. Asparagusul preferă terenul fertil, foarte bine drenat. Substratul recomandat pentru Asparagus trebuie să fie consistent: pămînt de ţelină şi mraniţă în părţi egale, la care se adaugă şi puţin nisip. Primăvara, pămîntul trebuie schimbat.

Înmulţire, paraziţi şi boli
Înmulţirea Asparagusului se realizează fie prin seminţe, fie prin despărţirea tufelor. Înmulţirea prin seminţe se face, de preferinţă, primăvara. Acestea se plantează în pămînt, în pahare mici, doar după ce au fost ţinute în prealabil 24 de ore în apă caldă. Asparagusul poate fi înmulţit şi prin desfacerea plantei în mai multe tufe de dimensiuni mai mici, care se plantează în ghivece separate.
Asparagusul se „teme“ de micile insecte care atacă în general lăstarii, dîndu-le un aspect urît. Atunci cînd este victima păianjenului roşu, planta se îngălbeneşte. Apropo, păianjenul apare  cînd Asparagusul este cultivat într-un mediu prea cald şi uscat. De aceea este necesar să menţineţi umiditatea şi să trataţi planta cu un produs împotriva acarienilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *