Sîngele strămoşilor – mult mai puternic decît orice altceva sau „Codrenii” trebuie să fie o mîndrie pentru orice corneştean

ansamblul folcloric „Codrenii”Ce mai cîntece răsunau pe dealurile şi văile Corneştiului pe la mijlocul secoliului trecut! Pînă şi păsările se opreau din trilul lor, iar localnicii, cei mai în vîrstă, îşi amintesc şi acum cu drag şi cu mîndrie de fanfara lui Ilarion Berdeaga. Atîta dăruire, atîta măiestrie, atîta talent nici că se mai văzuseră prin acele locuri. Te luau fiorii cînd îi ascultai.
Au trecut anii şi a dispărut în neant pînă şi renumele acelei fanfare a lui Ilarion Berdeaga. S-ar fi părut că acest cuprins al Corneştilor nu va mai avea parte secole înainte de cîntece care să ajungă la inima omului.
Nimeni nu ar fi crezut că un lăstar din viţa viguroasă a renumitului lăutar, peste ani şi ani, va readuce la Corneşti măiestria, talentul, dăruirea. Le va readuce prin ansamblul folcloric „Codrenii”, care a devenit o adevărată carte de vizită nu doar a Corneştiului, ci a întregului raion Ungheni. Era aproape imposibil de crezut că poţi crea un ansamblu folcloric într-o localitate unde tradiţiile şi obiceiurile populare nu prea au fost vreodată la ele acasă. O fi fost ele respectate şi păstrate cu sfinţenie în satul Corneşti, nu şi în oraşul Corneşti.
În plus, cea care s-a pus pe treabă şi a început lucrul asupra fondării unui ansamblu folcloric nu era specialist în domeniu, cum le place multora să zică. Era profesoară de limba şi literatura română la Liceul local „Dimitrie Cantemir”. Unde mai pui că în oraşul Corneşti, de zeci şi zeci de ani, nu exista nici măcar o casă de cultură.
Dar sîngele strămoşilor e mult mai puternic decît toate aceste circumstanţe luate împreună. Ina Bileţchi, fiica lui Ilarion Berdeaga, a luat decizia să continue cauza tatălui său. Nu i-a fost deloc uşor. Noroc că l-a avut alături pe profesorul de muzică Vitalie Cojocaru. Noroc de Şcoala de Arte „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici” din Corneşti, care a luat ansamblul nou creat sub aripa sa. Ina Bileţchi a clădit piatră cu piatră, zi de zi, temeinic, ceea ce va dăinui peste ani.
„Cred că anii de activitate a „Codrenilor” deja înseamnă ceva”, avea să declare dînsa pe 22 septembrie, la festivitatea prilejuită de aniversarea a zecea a ansamblului. Au venit la sărbătoare, să le fie alături, formaţiile folclorice „Frunzişoară-lozioară” din Costuleni şi
„Doiniţele” din Todireşti, dar şi „Moştenitorii” din Chişinău. „Sînt colective pe măsura numelor ce le poartă”, a remarcat vicepreşedintele raionului Ungheni, Petru Langa.
Referindu-se la „Codrenii”, dînsul a subliniat: „Au reprezentant şi reprezintă cu brio nu doar oraşul Corneşti, ci şi raionul Ungheni. Dacă azi, poate, ansamblul nu se bucură de recunoştinţa pe care o merită cu adevărat, ea va veni, cu siguranţă, în timp”, după care a conchis: „Codrenii trebuie să fie o mîndrie pentru orice corneştean”.
Ina Bileţchi „Ei sînt cei ce promovează tradiţiile şi obiceiurile poporului, cei ce promovează folclorul –  comoara neamului nostru. „Codrenii” este un ansamblu care ne duce faima în întreaga republică, dar şi peste hotarele ei. Sînt adevăraţi valorificatori ai folclorului local şi pentru asta merită respect, recunoştinţă şi onoare ”, a menţionat şi Eugenia Baroncea, şefa Secţiei raionale cultură.
La ora actuală, ansamblul folcloric „Codrenii” din Corneşti numără peste 40 de membri. Sînt tineri care vin cu plăcere aici, căci astfel se simt mai aproape de ceea ce are mai de preţ poporul, astfel contribuie şi ei la perpetuarea neamului nostru pe acest pămînt.
Ina Bileţchi, conducătoarea ansamblului, nu se opreşte aici. Cu siguranţă, mai are multe de spus şi de realizat.
Lucia Bacalu
 
În fotografii: Ina Bileţchi şi formaţia pe care o conduce


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *