Ministerul Tineretului şi Sportului sprijină formarea profesională şi angajarea tinerilor din Ungheni

tineret, ajutor, munca, sprijinÎn condiţiile actualei crize economice şi ale şomajului sporit în rîndurile tinerilor, formarea profesională rămîne una dintre cele mai eficiente măsuri active de stimulare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Formarea profesionala iniţială şi continuă devine o necesitate şi datorită diversificării cerinţelor pieţii muncii şi creşterii competivităţii de la o generaţie la alta. Din aceste considerente, Asociaţia Obştească “Făclia”, deja al patrulea an consecutiv, organizează cursuri de formare profesională, care au ca scop facilitarea integrării sociale a tinerilor şomeri şi sporirea şanselor acestora de angajare în cîmpul muncii.
Astfel,  la 18 septembrie 2012, au demarat cursurile de formare profesională la meseriile de bucătar, masor şi frizer pentru 36 tineri din raionul Ungheni, cu vîrste cuprinse între 16 şi 30 de ani. Aceste cursuri au la bază un plan de studii care îmbină armonios orele de instruire teoretică cu cele practice, sînt de scurtă durată (3 luni) şi au un caracter flexibil. La finele cursului, tinerii susţin un examen de absolvire şi primesc certificate care le atestă calificarea în specialitatea studiată.
De notat că aceste cursuri de formare profesională sînt organizate în cadrul proiectului “Învaţă pentru viaţă”, implementat de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret “Făclia” în perioada mai – decembrie 2012, cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova. Scopul proiectului este de a asista tinerii cu vîrste cuprinse între 16 şi 30 de ani în obţinerea deprinderilor vocaţionale, sociale şi profesionale, precum şi în găsirea unui loc de muncă durabil.
Graţie sprijinului primăriei oraşului Ungheni, cursurile de formare profesională se desfăşoară în incinta Centrului de Tineret, instituţie care oferă servicii prietenoase pentru tineri, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora. La dispoziţia tinerilor sînt săli de curs amenajate, bibliotecă specializată, sală de computere cu acces la internet, precum şi echipament necesar pentru desfăşurarea orelor practice, viitorii bucătari avînd posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile practice în cantina pentru tineri, dotată cu utilaj performant.
“Ne bucurăm că autorităţile publice centrale şi locale apreciază şi sprijină dezvoltarea serviciilor de formare profesională şi angajare pentru tineri, iniţiate la Ungheni prin proiectul Fundaţia Muncii. Cursurile de formare profesională constituie un suport concret şi oportun oferit tinerilor aflaţi în căutarea unui loc”, a menţionat Angela Ciocîrlan, managerul proiectului “Învaţă pentru viaţă”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *