S-au pomenit în pragul semănatului de toamnă cu buzunarele goale

agricultori semanat buzunare goale
Imagine: adevarul.es

Agricultorii nu mai au puteri, dar și dorință, să-și pregătească terenurile pentru însămînțare. Afacerile agricole din acest an au lăsat, pentru mulți agenți economici, un gust amar și… vînt în buzunare.
„Dacă, în anii precedenți, pînă la 10 septembrie, aveam circa 9500 ha deja pregătite pentru campania semănatului de toamnă, acum sînt doar 5200 ha”, a declarat Anatol Arhire, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni. Dînsul explică această diminuare  prin „incapacitatea financiară a producătorilor agricoli de a-și pregăti suprafețele, în condițiile în care prețurile la motorină și materialul semincier s-au majorat semnificativ”.
”Nici Guvernul, pînă la ora actuală, nu a demonstrat că poate să vină cu ceva subvenții sau suport pentru agricultori”, a adăugat oficialul.
Cu toate acestea, unii agricultori nu lasă mîinile în jos, așteptînd mila cuiva. Ei susțin că cea mai mare rugă o au doar la Dumnezeu – să le dea ploaie bună, pentru a putea începe semănatul culturilor cerealiere. ”Dacă ar fi o ploaie care să umezească pămîntul măcar pînă la 30 de cm  adîncime, ar fi deja bine de semănat”, explică Ion Vrabie, directorul SRL ”Via-Agro” Costuleni. Dînsul ne-a mai spus că seceta l-a învăţat multe lucruri, astfel că va putea evita repetarea situației din anul curent. Va mări suprafețele cu cereale. Totodată, va micşora suprafeţele pentru sfecla de zahăr, porumb și floarea soarelui. ”Sper, totuşi,  să nu se repete întocmai situația anului curent. În caz contrar, vom avea o catastrofă în agricultură”, a subliniat Ion Vrabie.
În pragul semănatului de toamnă, specialiștii recomandă  agricultorilor să țină cont nu numai de pregătirea solului, dar și de alegerea unor soiuri de cereale mai rezistente la secetă, precum și de respectarea termenilor de însămînțare: 10 – 20 octombrie.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *