Icoane de la Patriarhia Română cu inscripţii în limba… rusă

icoane maica domnului iisus
Imagine simbol. Foto: ghelasiegheorghe.blogspot.com

194 de icoane cu chipul Maicii Domnului ţinînd pe pruncul Iisus în braţe, pictate de un pictor basarabean, au fost  repartizate gratuit, zilele trecute, şcolilor din raionul Călăraşi. „Sînt o donaţie din partea Patriarhiei Române”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor Români Ortodocşi (ASCOR), care le-au adus în Republica Moldova.
De notat că icoanele au ajuns în custodia Patriarhiei Române din Muntele Sfînt Athos, purtînd pe partea lor din faţă scurte citate biblice, scrise în limbile rusă şi greacă. Pe verso găsim o scurtă caracterizare a icoanei în limba română.
Andrei Ciubotaru, şeful Direcţiei Raionale Învăţămînt Călăraşi, a declarat că a susţinut iniţiativa  Patriarhiei Române şi a permis instalarea icoanelor respective în şcolile unde se predă cursul de religie.
„Toate bune, bună intenţie şi acţiune a Patriarhiei Neamului, a tinerilor ortodocşi”, a menţionat  Sergiu Cojocaru, şeful Direcţiei Cultură Călăraşi, după care însă a punctat: „Nu înţeleg de ce,  prin aceste icoane, Patriarhia Română pune umărul la propagarea, în Basarabia, a limbii ruse, care se simte aici mai bine ca la ea acasă şi fără gestul respectiv. În acest caz, chiar îţi vine să spui, aidoma împăratului roman Iuluis Cezar care, văzînd printre asasinii săi pe cel mai bun prieten, a exclamat: Şi tu, Brutus?”.
Per ansamblu, potrivit reprezentanţilor ASCOR, în R.Moldova vor fi donate circa şase mii de astfel de icoane, care îşi vor găsi locul, preponderent, în gimnazii şi licee.
Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *