Pasionată de muzica populară şi romanţă

Mihaela RotaruAre doar 19 ani. Este nisporeneancă get-beget. Pasiunea ei cea mare este muzica. Chiar dacă e foarte tînără, a cîntat pe mai multe scene, adunînd premii după premii şi devenind o interpretă cunoscută de muzică populară şi romanţă. Îi zice Mihaela Rotaru.
Dragă Mihaela, de unde atîta pasiune pentru cîntecul popular la o domnişoară care a făcut nu demult majoratul?
Cînt de mică, vin dintr-o famile cu tradiţii muzicale. Mama mea a absolvit Facultatea canto academic şi m-a susţinut mereu în ceea ce fac. M-a susţinut şi prima mea profesoară de muzică, Claudia Negură, de la care am învăţat primele note muzicale. Am fost încurajată şi de ceilalţi profesori care au urmat. Îmi place cu adevărat muzica: şi cea populară, şi cea uşoară. Dar cel mai aproape de suflet îmi este romanţa, care îmi atinge cele mai fine corzi ale sufletului.
Ai participat la numeroase concursuri şi festivaluri, de unde ai revenit cu premii. Te rog să le enumeri pe cele mai importante.
Diploma de excelenţă la Festivalul internaţional de folclor pentru copii „ Soarom”, ediţia a XXIII-a din 2008, de la Sîngeorz-Băi (România); Diploma pentru evoluare eminentă la cel de-al XIII-lea Festival Internaţional „Bulgaria DVE Mogali 2011”; Diplomă şi Premiul Consiliului raional Nisporeni la Festivalul-concurs naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Maria Drăgan”, ediţia a V-a (anul 2010); premiul I la Festivalul internaţional „Piosenki” de la Podlasku Nuta 2011” (Polonia); premiul II la Festivalul republican al creaţiei artistice al tineretului studios din instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate (noiembrie 2011). La ediţia a XX-a a Festivalului-concurs „Crizantema de Argint”, mi-a fost acordat Premiul special „ Pentru cea mai tînără interpretă”.
Ai trecut cu brio şi preselecţia pentru participare la Festivalul-concurs naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Maria Drăgan”, ediţia a VI-a.
Aşa este. Vreau să spun că am o dragoste aparte pentru cîntecele acestei irepetabile interprete, iar participarea la festival, la baştina regretatei inerprete, în Bălăureşti, este o onoare pentru mine.
Ce emoţii încerci în preajma acestui prestigios eveniment?
Încerc emoţii deosebite, mai ales că vor participa nu numai tineri interpreţi, dar şi cu experienţă. Ştiu vă îmi va fi destul de greu să concurez cu ei, dar sper să am o evoluţie bună.
Care sînt visele şi aspiraţiile tale?
Sînt multe. Vreau să-mi continui studiile la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Vreau să-mi mai încerc puterile la Festivalul-concurs „Crizantema de Argint”. Vreau să particip şi la concursul „Crizantema de Aur” din Tîrgovişte (România). Sînt optimistă şi sper să reuşesc. Ştiu că trebuie să muncesc fără a-mi precupeţi puterile. Nu pretind doar la premii. Pentru mine premiul cel mai important sînt aplauzele spectatorilor.

Grigore Drăgan,
specialist în problemele patrimoniului cultural  şi turismului la Secţia Cultură şi Turism Nisporeni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *