La început de an şcolar, Poliţia de frontieră avertizează

scolarAveţi copii ce vor să studieze peste hotarele ţării? Pentru a evita apariţia neplăcerilor la trecerea frontierei de stat, Poliţia de frontieră vă aduce la cunoştinţă:
În conformitate cu art.1 al.3 al Legii nr. 269 cu privire la ieşirea, intrarea în R.Moldova, minorii care au împlinit 14 ani şi sînt elevi, studenţi, înmatriculaţi la studii în alt stat, traversează frontiera de stat în baza paşaportului propriu, fără însoţitori, la prezentarea actului de înmatriculare la instituţia de învăţămînt respectivă şi a declaraţiei eliberate de unul dintre părinţi, autentificată notarial. În declaraţie trebuie să fie indicat consimţămîntul reprezentantului legal pentru ieşirea din R.Moldova, datele minorului, denumirea instituţiei de învăţămînt, ţara de destinaţie. Acest act este valabil pentru o perioadă de 1 an de studii.
Minorii care deţin paşaport personal (necesar la împlinirea vîrstei de 16 ani pentru a fi autorizată trecerea frontierei), în baza Legii Nr.135 din 01.07.2010, pînă la atingerea majoratului pot călători fiind însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant.
Dacă hotărîţi să încredinţaţi minorul unei anumite persoane, pentru a traversa frontiera de stat, atunci, potrivit prevederilor legale, acest însoţitor trebuie desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal, a cărui semnătură se legalizează notarial.
În declaraţie se indică datele personale ale minorului, cît şi ale însoţitorului, scopul, durata călătoriei, ţara de destinaţie.
Atenţie: încredinţaţi-vă copilul doar unei persoane în care aveţi încredere deplină!
Vă rugăm să ţineţi cont de recomandările oferite pentru a anticipa dificultăţile ce pot apărea în timpul perfectării actelor necesare traversării frontierei de stat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *