Medicii cheamă comunitatea să li se alăture în lupta cu tuberculoza

tuberculoza ungheni
Imagine: cronicadeiasi.ro

Tuberculoza se extinde alarmant. Numărul persoanelor diagnosticate cu această maladie este în continuă creștere. Numai în ultimele opt luni, doar în raionul Ungheni, au fost depistate 88 de cazuri noi. Medicii au motive suficiente de îngrijorare, mai ales că în lupta cu ”boala sărăciei” nu întotdeauna au parte de susținerea și receptivitatea comunității.
Despre toate acestea s-a vorbit pe 11 septembrie, la un seminar organizat de Spitalul raional Ungheni, în parteneriat cu Centrul pentru politici și analize în sănătate ”PAS” Chișinău și Centrul comunitar de suport pentru pacienții cu tuberculoză din Ungheni. La întrunire au luat parte primari și secretari ai consiliilor locale, manageri școlari, dar și conducerea raionului.
Cei mai conștienți de amenințarea reală pe care o reprezintă tuberculoza rămîn a fi, deocamdată,  medicii. Însă, atîta timp cît combaterea maladiei va fi lăsată doar pe umerii lor, rezultatul va întîrzia să apară, susţine Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni. ”Tuberculoza e o problemă de sănătate publică majoră. De aceea trebuie să ne unim eforturile în acțiunile de combatere a acesteia”, a remarcat dînsa.
Şefa Spitalului raional a subliniat că gravitatea problemei respective nu este exagerată și ar trebui să pună pe gînduri întreaga comunitate, mai ales că, începînd cu anul viitor, Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei se retrage din R. Moldova. Asta înseamnă că povara finanțării tratamentului pentru bolnavii de tuberculoză va cădea doar pe umerii statului. De notat că pentru asigurarea unui bolnav cu medicamente, lunar se cheltuie, potrivit Lidiei Crăciun, circa o mie de euro.
„Conform datelor ultimelor sondaje, sîntem cea mai băutoare națiune din lume, cea mai fumătoare, cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză”, a menţionat Ilona Burduja, coordonatoarea Centrului ”PAS”, prezentă la seminarul din Ungheni. „Nu știu ce se întîmplă cu moldovenii, dar se creează impresia că nu vor să se implice”, a adăugat dînsa. Specialistul de la Centrul ”PAS” s-a arătat ferm convinsă că nu doar medicamentele, dar și suportul social îi poate ajuta pe pacienţi să se vindece.  În acest sens, şi-a împărtăşit experiențele sale pozitive Dora Rodiucova, președinta AO ”Speranța Terrei” din Bălți.
La Ungheni, în lupta cu tuberculoza, este implicată o armată întreagă de specialiști. În plus, a fost deschis şi un Centru comunitar de susținere a pacienților cu tuberculoză. În prezent, beneficiază de tratament antituberculos 146 de persoane.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *