Într-o zi sfîntă, la Bălăurești a fost sărbătorită Maria cîntecului popular

Într-o zi sfîntă, la Bălăurești a fost sărbătorită Maria cîntecului popular 28 august. Satul Bălăurești din raionul Nisporeni, baștina neîntrecutei interprete de muzică populară, Maria Drăgan. O zi însorită, dar cu un vînt zbuciumat, a ținut să reamintească parcă localnicilor de firea asemănătoare cu timpul de afară a celei supranumite ”sărmana turturică”. În sat e sărbătoare. Festivalul-concurs național al interpreților cîntecului folcloric ”Maria Drăgan”, a ajuns la ediția a VI-a.
Spre casa de cultură din Bălăurești își face drum tot mai multă lume, cu flori în mîni. În scurt timp, sala devine neîncăpătoare pentru cei dornici de a lua parte la eveniment. ”Ne-am adunat aici într-o zi sfîntă ca să o sărbătorim pe Maria noastră, Maria cîntecului popular, Maria Drăgan”, a declarat, în discursul său, coordonatoarea festivalului, Silvia Zagoreanu.
Numărul impunător al spectatorilor a demonstrat încă o dată că bălăureștenii, dar și oaspeții lor, mai păstrează vii amintirile despre vocea-i inconfundabilă. Sătenii nu se mai săturau să-mi povestească cum au cunoscut-o pe Maria lor, cum au copilărit împreună, cum cîntau ”de răsuna valea Prutului” , cum își învață și astăzi nepoții să cînte frumoasele doine ale celei care a dus faima satului departe de hotarele Nisporeniului.
În acea zi, la casa de cultură din Bălăurești doinele, cîntecele de joc, de voie bună, de dor au curs rîu, la fel și aplauzele. Cea de-a șasea ediție a festivalului a întrunit 15 soliști, veniți din toate colțurile țării, dar și din România. Fiecare a adus cu sine la Bălăurești nu numai cîte două cîntece populare, dar și un port corespunzător zonei de unde au venit. Concurenții au fost acompaniați de orchestra
”Busuioc molodvenesc”, condusă de Mihai Amihălăchioaie, maestru în artă. Performanțele artistice ale tinerilor au depășit toate așteptările juriului. ”E îmbucurător faptul că tinerii îndrăgesc muzica populară, folclorul și costumul național”, a conchis, la finalul festivalului, Ioana Căpraru, artistă a poporului, președinta juriului.
Momentul culminant a fost premierea. Toți participanții s-au ales cu mențiuni, premii și cadouri frumoase din partea organizatorilor. Premiul Mare a plecat, în premieră, în România. Vocea şi ţinuta scenică a Claudiei Tibichi, o tînără în vîstră de 16 ani din județul Suceava, a impresionat toată prezenţa. ”Voi împărţi acest trofeu, în primul rînd, cu părinții mei. Este foarte valoros pentru mine”, a declarat pentru ”Expresul”, imediat după premiere, Claudia Tibichi.
Pe locul I s-a clasat Mihaela Ojog din Șoldănești, locul II i-a revenit călărășencei Lucia Spînu, iar pe treapta a treia au urcat patru interpreți: Sorina Gorobeț (Bălți), Marcela Vuicu (Soroca), Adrian Roșca (Tănătari, Căușeni), Mihaela Rotaru (Nisporeni).
Festivalul a fost organizată de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secția raională cultură Nisporeni și Primăria Bălăurești sub egida Ministerului Culturii. ”Sîntem mîndri că prestigiul festivalului a crescut în timp, iar hotarul lui s-a extins pînă peste Prut”, a dat nota de încheiere Boris Jitari, primarul de Bălăurești. Dînsul s-a arătat ferm convins că satul său va fi o gazdă bună și pentru edițiile viitoare.
În aceeași zi, la cimitirul din localitate a avut loc o ceremonie de comemorare la mormîntul interpretei Maria Drăgan, iar la biserică s-a citit o slujbă de pomenire.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *